Scurtă istorie a statului Alaska


Scurtă istorie a staului Alaska
Hartă din 1860 a Americii Ruseşti

Scurtă istorie a statului Alaska

Alaska – astăzi unul dintre statele de nord ale SUA, aflat în nordul Americii de Nord. A fost descoperită de ruşi în 1741 şi a devenit stat american prin votul populaţiei, cu sprijinul românului din emigraţie, Pomutz, ambasador al Americii în Rusia.

Nativii din Alaska sunt la origine insulari din Atlantic, peste care au venit triburi asiatice, siberiene, în 14.000 – 10.000 î.H. (Paleolitic) şi rămase aici, în vreme ce altele au migrat spre Americi. Cultura Clovis, asiatică, are urme vizibile în Alaska. Cultura tradiţională specifică apare în Alaska în mileniul 4 î.H., iar religia constă, în principal, în şamanism, după cum principala ocupaţie este pescuitul.

Este vorba despre cultul morţilor (bijuterii şi vase). Cele mai pregnante culturi istorice sunt a eschimoşilor şi inuit (ai căror strămoşi aparţin culturii Thule, din primele veacuri d.H.). Mai târziu apare şi creştinismul ortodox. Sub aspect lingvistic există mari deosebiri de la un loc la altul, din cauza slabei comunicări. Dar limbile vorbite sunt ale insularilor originari, nu fac parte din marile familii lingvistice.


Sursa: Ecaterina Ţarălungă, Istoria civilizaţiilor

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.