Bătălia de la Agincourt – 1415


Bătălia de la Agincourt

Bătălia de la Agincourt

Istoria oficială susţine că, la data de 25 octombrie 1415, în bătălia de la Agincourt din vestul Franţei, regele englez Henric al V-lea, cu o armată net inferioară numeric faţă de cea franceză, a reuşit una dintre cele mai mari victorii din epoca medievală, zdrobind floarea cavaleriei şi nobilimii franceze, folosind în mare parte ţărani antrenaţi ca arcaşi.

Astăzi, un grup mixt de istorici anglo-francezi condus de prestigioasa Anne Curry, de la Universitatea din Southampton, susţine că realitatea a fost cu totul alta.

Conform datelor culese de aceşti specialişti, la bătălia de la Agincourt nu ar fi existat mai mult de 12 000 de oameni în armata franceză şi circa 8 700 în cea engleză. Cifre cu totul diferite de cele vehiculate până în prezent: 24 000 francezi şi doar 5-6 000 englezi.

Astfel de descoperiri nu pot decât să schimbe radical datele istorice. Unii istorici susţin că mitul a fost alimentat şi perpetuat chiar de William Shakespeare, cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor, cel care a recreat scena bătăliei şi i-a atribuit un impresionat discurs regelui Henric al V-lea, în momentele premergătoare confruntării.


Sursa: Prof. Cornelia Cucu

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.