Bătălia de la Pliska – 811


Bătălia de la Pliska - 811
Ilustraţia îl înfăţişează pe Khan Krum sărbătorind după victoria împotriva împăratului Nicephorus. Foto: wikipedia

Bătălia de la Pliska

Bătălia de la Pliska a reprezentat o serie de ciocniri armate între trupele adunate de prin toate părţile Imperiului Bizantin, conduse de împăratul Nicephorus I Genik şi cele ale statului bulgar, guvernat de Khan Krum. Bizantinii au invadat şi au incendiat capitala bulgară Pliska, fapt ce le-a oferit bulgarilor răgazul necesar trecerii bizantinilor în Munţii Balcani, ce serveau drept cale de ieşire din Bulgaria.

Bătălia decisivă a avut loc la 26 iulie 811, în câteva din trecătorile aflate în regiunea estică a Balcanilor, cel mai probabil în Trecătoarea Barbitsa. Acolo, bulgarii s-au folosit de tactica ambuscadei şi de atacuri nocturne surpriză pentru a prinde în capcană şi a imobiliza forţele bizantine, anihilând astfel întreaga armata inamică şi inclusiv pe împărat.

Se pare că Nicephorus era atât de urât de ambele tabere, încât chiar bizantinii şi-au asumat uciderea sa după bătălie. Totuşi, Krum a fost cel care a îmbrăcat craniul lui Nicephorus în argint şi l-a folosit ulterior pe post de cupă pentru consumarea vinului.

Bătălia de la Pliska a însemnat una dintre cele mai teribile înfrângeri din istoria bizantinilor. A dus chiar la prevenirea timp de 150 de ani a invaziilor bizantine în Balcani, ceea ce a ajutat expansiunea bulgarilor spre vestul şi sudul Peninsulei Balcanice, determinând o mare lărgire teritorială a primului Imperiu Bulgar.


Sursa: Prof. Cornelia Cucu

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.