Câmpia de Vest

Câmpia de Vest

Câmpia de Vest se află în partea de apus (vest) a țării noastre, având o suprafață de 17100 km² (7% din suprafața țării). În nord se întinde până la marginea submontană a Carpaților Orientali, în sud până la vărsarea Nerei în Dunăre, iar în vest până la granița țării. În partea de est se mărginește cu Dealurile de Vest și pe mici porțiuni direct cu Carpații Occidentali.

Câmpia de Vest este străbătută de-a curmezișul de numeroase ape care coboară din Carpați precum: Tur, Someș, Barcău, Crișul Repede, Crișul Negru, Crișul Alb, Mureș, Bega, Timiș, Pogăniș, Bârzava;

Altitudinea medie este de aproximativ 100 m, altitudinea maximă fiind de 174 m (în Câmpia Vingai), iar cea minimă de 80 m pe cursul inferior al Timișului. Are o lățime variabilă (între 20 și 80 km), în funcție de pătrunderea ei în zona dealurilor.

Subdiviziunile Câmpiei de Vest: Câmpia Somesului, Câmpia Crisurilor, Câmpia Aradului, Câmpia Timisului, Câmpia Vingai;

Clima acestei unități este temperat-continentală de tranziție. Etajul climatic predominant este cel de câmpie cu valori de temperatură cuprinse între 10 si 11 °C și valori de precipitații între 500 și 600 mm/an.


Sursa: Geografia României, Manual Clasa a IV-a, Editura Didactică și pedagogică București 1989, Mihail Iancu, Vasile Motrescu, Victoria Florescu – Câmpia de Vest

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.