Luna

Luna

Luna este de 14 ori mai mică decât Pământul (suprafața totală a Pământului este de aproximativ 510 milioane km²). Ea se află la o depărtare de Pământ de 384.000 kilometri, lungime egală cu 30 de diametre pământești.

Luna primește lumină și căldură de la Soare, ca și Pământul. Ea se învârte în jurul Pământului și în jurul axei sale în 27 de zile (mai precis, în 27 de zile, 7 ore și 43 de minute). De aceea Luna își arată spre Pământ mereu aceeași față. Partea opusă a Lunii a devenit cunoscută în anul 1959, când a fost fotografiată de pe nava cosmică sovietică Lunik 3.

Noi vedem Luna luminată sau parțial umbrită, după poziția pe care ea o ocupă între Pământ și Soare. De aceea, Luna are 4 faze: Lună nouă (când se vede ca o seceră), primul pătrar (când se vede pe jumătate), Lună plină (când se vede în întregime) și ultimul pătrar (când se vede pe jumătate).

patru faze ale lunii

Puterea de atracție a Lunii este de 6 ori mai mică decât aceea a Pământului. De aceea, un om de 90 kg, va cântări pe Lună numai 15 kg.

Suprafața Lunii este aridă, de o culoare mai mult cenușie. Pe ea se află numeroase cratăre de diferite mărimi și adâncimi, precum și denivelări, depresiuni profunde, stânci și bolovănișuri. Vârfurile munților ei ating altitudini variind între 2000 și 5000 m. Pe partea invizibilă a Lunii se găsesc masivi muntoși și mai înalți. Muntele Gagarin, spre exemplu, depășește 9500 m, înăltime neatinsă de nici un munte de pe Pământ.

Deși pare un astru mort, Luna are totuși o foarte slabă activitate vulcanică și o pătură atmosferică extrem de rarefiată. Este lipsită de vânt și umiditate. Zilele sunt foarte calde (peste 100°C), iar nopțile extrem de reci (-150°C). O zi lunară durează cât 14 zile pământești.

%d blogeri au apreciat: