Cum se formează ploaia?


Ploaia
Formarea ploilor pe țărmuri și munți.

O parte din apa oceanelor, mărilor, lacurilor, râurilor etc. se evaporă (se transformă în vapori de apă). Vaporii de apă plutesc în aerul care înconjoară Pământul. Ei sunt atât de mici și de fini, încât nu-i putem vedea. Cantitatea vaporilor de apă din aer nu este totdeauna aceeași. Cu cât aerul este mai cald, cu atât el poate absorbi o cantitate mai mare de vapori de apă și cu cât aerul este mai rece, cu atât absoarbe mai puțin vapori de apă.

Când aerul dintr-un loc a absorbit o cantitate de vapori de apă atât de mare încât nu mai poate primii alții, zicem ca aerul este saturat. Dacă intervine o răcire, o parte din aceeași vapori se condensează și se transformă în picături mici de apă.

Condensarea vaporilor de apă din atmosferă. Condensarea se poate face sub formă de: rouă, brumă, ceață (negură), nori, ploaie, grindină și zăpadă. Toate la un loc se numesc precipitații atmosferice. Principalele precipitații sunt ploaia și zăpada.

Cum se formează ploaia?

Când intervine o răcire a aerului sau când norii dau de straturi mai reci de aer, picăturile de apă - din care sunt formați - se strâng mai multe la un loc în jurul unui firișor de praf, al unui cristal de gheață, formând picăturile mai mari. Ele sunt mai grele și cad pe pământ sub formă de ploaie. Plouă mai mult pe țărmurile înalte ale mărilor și oceanelor și pe munți.

Înregistrarea cantității de ploaie care cade într-o localitate se face cu un aparat numit pluviometru.


Sursa: Gheorghe Teodorescu și Nicoleta Ionesci, Manual Geografie – Editura didactică și pedagogică – Cum se formează ploaia?

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.