Hidrosfera

Hidrosfera

Hidrosfera este apa aflată sub diferite forme (solidă sau lichidă) care înconjoară pământul ca o pătură neîntreruptă ca și atmosfera.

Apa se află foarte mult răspândită pe planeta noastră. O găsim în atmosferă sub formă de vapori (ceață, nori), apoi în mări, oceane, râuri, lacuri și în pământ. În regiunile reci apa se găsește sub formă de zăpadă și gheață.

Apa se ridică – sub formă de vapori – până la 10-16 km în atmosferă și se întâlnește până la peste 20 km adâncime în scoarța Pământului. Între aceste limite, în orice loc am căuta, dăm de apă în cantități mai mari sau mai mici.

Cea mai mare parte din apa planetei noastre se află în mările și oceanele ei. Apa oceanică constituie un rezervor uriaș din care se răspândește atât in aer cât și pe uscat.

O altă parte din apa Pământului este răspândită pe uscat sub formă de mlaștini, bălți, lacuri, râuri și fluvii ori ca apă subterană. Apele aflate pe continente sunt denumite ape continentale.

Cantități mari de apă sunt cuprinse în ghețurile din zonele reci ale Pământului, precum și în văile cu ghețari ale munților înalți.

Hidrosfera este compusă din:

  • Oceanul planetar – totalitatea mărilor și oceanelor;
  • Ape curgătoare;
  • Ape stătătoare;
  • Ghețari;
  • Ape freatice;
  • Ape de adâncime;
  • Apa din atmosferă (vapori sau particule fine de apă și gheață).

Acest înveliș de apă prezintă o mobilitate ceva mai mică decât atmosfera, dar mult mai mare decât litosfera. Mobilitatea și, în general, transformările lente sau bruște care au loc în hidrosferă sunt variate (fizice, chimice, mecanice etc.). La nivel planetar însă hidrosfera apare ca un sistem funcțional, în care pătrunde o anumită cantitate de energie solară sau terestră, ce pune în mișcare apa, formând anumite circuite care se dezvoltă regulat sau periodic. Astfel, căldura solară evaporă apa de pe ocean, vaporii sunt purtați de vânturi pe uscat, unde cad sub formă de ploaie, iar apoi prin râuri apa se întoarce în ocean. Acest drum este cunoscut sub numele de circuitul apei în natură.

Circuitul apei în natură
Circuitul apei în natură

În realitate, este vorba despre o circulație mult mai complexă. De exemplu, se apreciază că de pe ocean se evaporă anual cam 450.000 km³ apă, din care peste 400.000 km³ cad tot pe ocean (este circuitul mic al apei). De pe scat se evaporă numai 62.000 km³, dar volumul precipitațiilor totale (inclusiv cele venite de pe ocean) ajunge aici la 100.000 km³. Pe de altă parte, apa căzută pe uscat se poate scurge direct în râuri, se poate evapora, se poate transforma în gheață sau se poate înfiltra în sol și subsol, unde poate curge, stagna sau poate fi preluată de plante. Dar și apa din oceane formează circuite la suprafață, ca și spre adânc, sau se mișcă variat sub formă de valuri, maree etc. Hidrosfera este deci un sistem de circuite.


Sursa: Gheorghe Teodorescu și Nicoleta Ionesci, Manual Geografie – Editura didactică și pedagogică – Hidrosfera