Celula vegetală. Țesutul vegetal


Celula vegetală

Celula vegetală reprezintă unitatea de structură și de funcție a plantelor. Celula este alcătuită din: membrană, citoplasmă, nucleu și vacuole. În celulele părților verzi ale plantelor se mai găsesc grăuncioare de clorofilă. Plantele cu flori sunt alcătuite dintr-un număr mare de celule de diferite forme și structuri corespunzătoare funcției pe care o îndeplinesc.

Celula vegetală

Membrana - delimitează conținutul celulei bogat într-o substanță numită celuloză.

Citoplasma - o substanță incoloră care seamănă cu albușul de ou și care conține apă, proteine, lipide, glucide, vitamine. În interiorul citoplasmelor celulelor mature se află una sau mai multe pungulițe, numite vacuole, pline cu un lichid, sucul celular.

Nucleul - Nucleul poate fi sferic la celulele tinere; în acest caz se află în centrul celulei sau poate avea o formă ovală sau turtită când este așezată spre pereții celulei sau la unul din capetele acesteia. Rolul nucleului este să coordoneze funcțiile întregii celule.

Țesutul vegetal

Țesutul vegetal este o grupare de celule care au aceeași formă, structură și îndeplinesc aceeași funcție.

Țesutul vegetal

Principalele țesuturi din corpul unei planet sunt:

- țesutul de apărare învelește părțile plantelor la exterior și are rolul de protecție împotriva variațiilor de temperatură, a dăunătorilor etc. De obicei, la plantele cu flori acest țesut este format dintr-un singur strat de celule (epiderma);

- țesuturile fundamentale sunt cele mai răspândite în corpul unei plante cu flori. Unele au rol în procesul de formare a hranei, altele au rol în absorbția apei cu săruri minerale, altele în depozitarea substanțelor hrănitoare.

- țesuturi de susținere, care asigură plantelor rezistență la îndoiri, întindere. Ele dau și elasticitate plantelor. De obicei, celulele care formează un asemenea țesut au pereții îngroșați;

- țesuturi conducătoare, formate din vase cu rol în circulația apei cu substanțele minerale absorbite din sol și a hranei preparate de plantă.

Alte țesuturi din corpul plantelor sunt: țesutul de creștere și țesuturile secretoare.

Părțile din plantă alcătuite din mai multe țesuturi formează un organ. Organele unei plante cu flori sunt: rădăcina, tulpina, frunzele, florile, fructele și semințele.


Sursă: Botanică, manual clasa a V-a - Prof. Alexandru Dabija, Prof. Aglala Ionel

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.