Mușețelul sau romanița


Mușețel

Ce este romanița?

romanița

Mușețelul sau romanița este una din cele mai vechi, mai cunoscute și mai folosite plante medicinale. Este o plantă ierboasă, anuală, care crește pretutindeni: prin locuri uscate, pe câmp, pe marginea drumurilor, a lanurilor de grâu, pe terenuri necultivate etc. Tulpina este dreaptă, înaltă de 15-30 cm și mult ramificată. Frunzele sunt penat-divizate în numeroase segmente foarte subțiri. Fiind o plantă înrudită cu păpădia și cu floarea soarelui, are florile mici, grupate într-o inflorescență asemănătoare. Capitulul este conic și are un miros plăcut. Florile fertile din mijlocul lui sunt galbene, iar cele sterile de pe margini au culoarea albă.

La mușețel, receptorul este conic și gol în interior iar, după înlăturarea florilor, acesta nu prezintă frunzulițe așa cum rămân la alte plante cu care se confundă ușor.

De la mușețel se culeg inflorescențele, din iunie până în septembrie. Nu se vor culege niciodată pe timp umed sau după ploaie. Florile de mușețel conțin ulei volatil. Ceaiul de mușețel calmează durerile de stomac și de intestine. Se mai folosește contra durerilor de dinți și a răcelii. Fiind un bun dezinfectant. se folosește la spălarea rănilor mici. O acțiune binefăcătoare are și în bolile de ficat. Părul spălat cu ceai de mușețel ia un aspect mătăsos și își întărește rărăcina. De aceea mușețelul este una din cele mai căutate plante medicinale.


Sursă: Ministerul Educației și Învățământului, Botanică, manual clasa a V-a – Prof. Alexandru Dabija, Prof. Aglala Ionel

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.