Suprafața Africii. Țărmurile Africii


Suprafața Africii, Țărmurile Africii

Suprafața Africii este de 30.370.000 km², ocupând locul al treilea printre continentele globului.

Ca înfățișare generală se prezintă ca un uriaș bloc continental compact în care regiunile centrale sunt foarte depărtate de mări și de oceane.

Țărmurile Africii, în comparație cu alte continente (America de Nord, Europa) sunt puțin crestate, au puține golfuri, peninsule, insule și capuri.

Având țărmurile puțin crestate, regiunile interioare ale Africii se găsesc la mare distanță de mările și oceanele care înconjoară continentul; din această cauză ele sunt lipsite de influența apelor oceanice.

Înspre Marea Mediterană, țărmul prezintă o scobitură mai pronunțată în partea centrală și formează două golfuri: Gabès și Sidra.

Țărmul de vest, dinspre Oceanul Atlantic, este asemănător cu cel mediteranean și prezintă un singur golf. Acesta este Golful Guineei, cu o deschidere largă.

Din deschizătură aceasta uriașă se presupune că în vremuri îndepărtate s-a desprins America de Sud.

Țărmul de est al Africii, scăldat de apele Oceanului Indian, formează o singură peninsulă, Somalia, de unde se pătrunde în Golful Aden și mai departe, în Marea Roșie.


Sursă: Editura Didactică și Pedagogică București, Geografie, manual clasa a VI-a – Prof. Bărgăuanu Petru, Prof. Sucitu Ion, Prof. Stoica Valentina – Suprafața Africii. Țărmurile Africii

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.