Fefeleaga – Comentariu literar. Rezumat


Fefeleaga - Comentariu literar. Rezumat

În povestea sa, Ion Agârbiceanu povestește întâmplări din viața unei femei strivite de nedreptatea socială de la începutul secolului XX.

Fefeleaga

Până la moartea ultimului copil, ea nu disperă, își păstrează demnitatea, trăiește în suferință și tăcere, știind că are un rost în viață.

Situația grea a acestei femei are o adâncă semnificație. Pe de o parte, soarta ei dovedește degradarea vieții omului sărac într-o societate bazată pe nedreptate, pe de altă parte, întărește convingerea în forța și rezistența morală a omului.

Indiferent dacă Fefeleaga a existat sau nu în realitate sau dacă cele puse pe seama ei s-au întâmplat cu adevărat, ea reprezintă, prin devotamentul și demnitatea ei, o adevărată mamă. Gândurile, faptele și reacțiile ei (desigur, unele sunt închipuite de autor) sunt profund umane, au aparținut și vor aparține întotdeauna unor asemenea categorii de oameni.


Sursa: Marin Toma – Limba Română-Lecturi literare, Editura didactică și pedagogică București 1989 – Fefeleaga - Comentariu literar. Rezumat

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.