Coreea

Coreea
Sursă imagine: wikimedia

Coreea este zonă geografică situată în Peninsula Coreei, în estul Asiei. În prezent, peninsula este împărțită în două state Coreea de Nord și Coreea de Sud și se învecinează cu China la nord-vest, cu Rusia la nord-est și cu Japonia spre sud-est. Suprafața ocupată de Peninsula Coreei este de 219.155 km².

Condiții naturale

Relieful este, în general muntos, cu înălțimi mai mari în nord, unde ajung până la 2500-2700 m. Câmpiile sunt așezate pe marginea peninsulei, mai întinse spre sud și vest, pe țărmul Mării Galbene și de-a lungul principalelor râuri ocupând 1/3 din suprafața țării.

Bogățiile subsolului sunt destul de mari. Se găsesc cărbuni superiori, minereuri de fier, mangan, bauxită, plumb, aur, argint, wolfram, nichel, grafit și altele.

Clima este temperat-continentală în nord și subtropicală în sud, cu precipitații abundente. Cele mai mari precipitații sunt aduse de musonul de vară.

Râurile., bogate în apă, au cursuri scurte și repezi. Ele sunt folosite în producția de energie electrică și pentru irigații.

Vegetația. Pe munți cresc întinse pășuni alpine, păduri de conifere și foioase. În Coreea întâlnim pini, cedri și plante subtropicale și tropicale. Fauna bogată și variată cuprinde: căprioara roșie, tigrul, leopardul de zăpadă, moscul etc.

După cel de-al doilea război mondial, în anul 1948 în Coreea de Sud (10 august) și Coreea de Nord (9 septembrie) au avut loc alegeri separate, în urma cărora au luat ființă parlamente și guverne distincte.

Prima este un stat democrat cu capitala la Seul, iar cea de-a doua, un stat comunist cu capitala la Phenian.

Economia

Coreea de Sud:
Coreea de Sud este o putere economică la nivel mondial și face parte din categoria țărilor dezvoltate. Are a douăsprezecea economie la nivel mondial și a treia în Asia, după Japonia și China. Cel mai mare partener comercial și de export al Coreei de Sud este, astăzi, China. Țara a avut o creștere economică rapidă datorită exporturilor de produse finite, fiind una din cei Patru Tigri Asiatici.

Cele mai importante ramuri ale industriei sunt construcția de automobile, de semiconductoare, de electronice (Samsung și LG Electronics), de nave și industria siderurgică.

Agricultura polarizează 12% din populația activă, dar, deși este foarte productivă, nu asigură necesarul intern. Pe jumătate din suprafața agricolă se cultivă orezul, pe 11% din terenuri orz, iar pe restul se mai cultivă batate (cartofi dulci), tutun și soia. Pescuitul reprezintă, la rândul său, o altă ramură importantă, plasând Coreea de Sud pe locul 9 în lume.

Transportul. Sunt bine dezvoltate, principala cale ferată leagă orașele Seul, Daejeon, Daegu și Busan. Coreea de Sud are 11 mari porturi și 4 mari aeroporturi.

Turism. În anul 2012, 11,1 milioane de turiști străini au vizitat Coreea de Sud, făcând-o a 20-a cea mai vizitată țară din lume și a 6-a cea mai vizitată din Asia. Majoritatea turiștilor non-coreeni provin din alte părți ale Asiei de Est, cum ar fi Japonia, China, Taiwan și Hong Kong.

Coreea de Nord:
Economia este de tip centralizat, încercând să producă îndeajuns de multă hrană și produse de consum pentru cetățeni, dar fiind mai mult bazată pe industria grea (siderurgică, constructoare de mașini, industrie chimică și textilă), acest lucru nu este întotdeauna posibil. De asemenea și agricultura ocupă un loc important în economia Coreei de Nord. În cooperativele agricole se cultivă orez, porumb, orz și legume. Statul are bogate resurse subterane de minerale, printre care cărbune, fier și magneziu pe care le exportă în cantități mari în Republica Populară Chineză, cel mai important partener comercial al Coreei de Nord.


Sursa: Manual Geografie VII – Editura didactică și pedagogică București 1986 – Coreea / Wikipedia