Răscoala decembriștilor. Mișcarea de eliberare a polonezilor


Răscoala decembriștilor
Decembriștii în Piața Senatului

Răscoala decembriștilor

Răscoala decembriștilor a avut loc în Imperiul Rus la data de 14 decembrie 1825, la scurt timp după moartea țarului Alexandru I. Câteva regimente, în frunte cu ofițerii, membri ai societăți secrete, au refuzat să depună jurământul pentru Nicolae I, urmașul lui Alexandru I la tron, și s-au răsculat împotriva lui. Răsculații voiau să-l aresteze pe Nicolae I, să convoace o adunare populară și să dea o Constituție. Dar țarul a izbutit să-i aresteze pe revoluționari, să-i spânzure sau să-i surghiunească în Siberia.

Pentru că s-a desfășurat în luna decembrie, această acțiune împotriva țarului s-a numit „mișcarea decembriștilor”.

Mișcarea de eliberare a polonezilor

În 1830, la vestea revoluției din Franța, s-au răsculat și polonezii împotriva stăpânirii țariste. Varșovia a devenit centrul luptei. Pentru zdrobirea revoltei poloneze, țarul Nicolae I a folosit 250.000 de soldați. Zeci de polonezi au fost transportați în Siberia și alte mii au emigrat în apus. Țarul a desființat regatul Varșoviei și a introdus un aspru regim de control.


Sursa: Manual Istorie VII – Editura didactică și pedagogică București 1985 – Răscoala decembriștilor. Mișcarea de eliberare a polonezilor

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.