Andrei Mureșanu (1816-1863)

Andrei Mureșanu (1816-1863)

Andrei Mureșanu (n.1816 – d.1863) a fost un poet si revoluționar român. Aparținând generației pașoptiste, institutorul și apoi profesorul Andrei Mureșan a ajuns, prin studii și observație nemijlocită, la o bună cunoaștere a istorie, în special a Transilvaniei. El a propagat, prin articole publicate în presa vremii, idei avansate și a participat activ la Revoluția de la 1848 din Transilvania.

Andrei Mureșanu a scris relativ puțin. Ca poet a debutat cu versuri romantice, evocând gloriile trecutului. A evoluat apoi spre poezia satirică, iar la maturitate și-a ilustrat vocația pentru versul cu mesaj patriotic. La 1848, poezia sa Un răsunet, răspândită repede sub titlul Deșteaptă-te, române și cântată pe o melodie de Anton Pann, a devenit marșul revoluționarilor români.

Figura și activitatea lui Andrei Mureșanu, erou al unor poeme eminesciene din tinerețe, au inspirat, fără îndoială, și unele accente de critică socială în poezia lui Eminescu.


Sursa: Limba și literatura română clasa a IX-a, Ministerul Educației, Vladimir Gheorghiu, Nicolae Manolescu, Nicolae I. Nicolae, Constantin Otobâcu – Andrei Mureșanu