Rezumat Deșteptarea României (1848). Comentariu literar


Rezumat Deșteptarea României. Comentariu literar
Rezumat Deșteptarea României
Vasile Alecsandri

Vasile Alecsandri a scris poezia „Deșteptarea României” în primăvara anului 1848, la solicitarea prietenilor din partida națională a Moldovei. Avântata chemare către popor, intitulată, la început, Către români, apoi Deșteptarea României, a fost tipărită și difuzată sub formă de foaie volantă, fiind un manifest dintre cele mai mobilizatoare la revoluție.

Poetul adresează românilor de pretutindeni un îndemn la luptă pentru libertate, arătându-le că întreaga lume s-a deșteptat din „adâncă-i letargie” și a pășit „către un țel de mult dorit”. Dorul luptei de libertate a aprins acel „mândru soare” al revoluției către care se îndreaptă toate popoarele. Încrederea poetului în această luptă oferă poeziei o notă de optimism și un deosebit patos revoluționar.

Vasile Alecsandri, printr-o repetată mustrare, vrea să stimuleze dorul de libertate, pe care-l găsim nu numai în cartea de vitejie a trecutului, ci și la contemporanii săi; întronarea dreptății, prin alungarea „oarbei tiranii”, face posibilă redeschiderea, acum, la 1848, a unei noi pagini de vitejie.

Animat de dorința eliberării patriei sale sub suzeranitatea străină, în finalul poemului Vasile Alecsandri dă expresie năzuinței spre unire a tuturor românilor și cheamă la luptă împotriva tiraniei.

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.