Sentimentele de dragoste dintre adolescenti
Adolescenta reprezinta un punct crucial in viata omului; orice moment trait se poate intipari profund, favorizand sau inhiband dezvoltarea anumitor laturi ale personalitatii. Imaginea supra vietii, care i s-a format tanarului in aceasta perioada, va determina modul de viata si in continuare. Subliniem in acest sens problemele legate de alegerea profesiunii, alegere in care aprecierile cadrelor didactice ar trebui sa devina mai insistente, pentru ca educatorul este acela care cunoaste structura psihica si inclinatiile tanarului. Dupa varsta de 14-15 ani tanarul face primii pasi in lumea in care exista doua sexe diferite. Acest moment va constitui inceputul primei dragoste. Baiatul incepe sa remarce pe prietena surorii lui cu care isi va da intalniri etc. Unii adolescenti au in aceasta perioada putina teama de fata, sunt nesiguri, il preocupa parerea ei despre exteriorul lor, modul ei de a gandi si a vorbi. Altii, in schimb, se cred mai cuceritori si vorbesc mereu de vitejiile lor. De obicei, in aceasta perioada, majoritatea adolescentilor sunt nemultumiti de exteriorul lor, de modul de comportare, retragandu-se intr-un complex de inferioritate. Baietii descopera ca poseda calitati care nu trebuie sa fie de natura fizica, ceea ce le va da o anumita siguranta si pe de alta parte observa ca sunt fete ce se intereseaza de tipul masculin linistit, mai mult decat de tipul galagios.
Fetele vor descoperi si ele ca sunt totusi atragatoare si atunci conflictele interioare se vor atenua treptat, iesind la iveala trasaturi individuale ale fiecareia. Durata acestui proces depinde atat de temperamentul persoanei, cat si de increderea si incurajarea ce le-o acorda cei din jur.
In perioasa 14-20 de ani se incheaga intre tineri prietenia ca le va da un sentiment de siguranta. Astfel, cei doi parteneri vor avea ocazia sa cunoasca unele aspecte generale ale celuilalt sex. Fata isi va da seama de comportamentul masculin, care este orientat nemijlocit spre sexualitate, pe cand ea cauta mai mult prietenie, atentie, romantism. Apropierea fizica intre doi tineri incepe de obicei prin sarut.
Crearea unei stari de tensiune poate avea loc prin simpla atingere a mainilor la adolescentii ce se simt atrasi unul de celalalt, prin atingerea anumitor erotogene, prin apropierea fizica din timpul dansului lent. Dar nu orice atingere fizica trebuie sa provoace o stare de excitatie. Din acest punct de vedere dansurile moderne sunt mai decente: tinerii sunt mai concentrati asupra miscarilor, consumul de energie este mai ridicat si deci foarte rar se vor gandi la probleme sexuale.
Contactul fizic constituie pana la un moment dat o experienta necesara in dezvoltarea stapanirii de sine. Pozitia fata de aceste prime trairi sexuale variaza in functie de temperament. Limitele apropierii fizice le va stabili de obicei fata, deoarece ea risca eventualitatea unei sarcini, daca jocul erotic va fi dus pana la capat. Pe de alta parte excitatia sexuala atinge punctul culimant mai tarziu decat la partener, fata putand evita o situatie nedorita. Totusi responsabilitatea partenerului nu poate fi exclusa. Aceste opriri bruste ale trairilor sexuale nu sunt daunatoare, nu reduc capacitatea sexuala si de munca, caci tensiunea sexuala se amelioreaza de la sine prin sport, munca, ejacularile nocturne. Exista pericol cand se exagereaza si cand contactul fizic devine baza relatiilor dintre parteneri. Ei se vor casatori poate mai tarziu cu convingerea ca atractia sexuala este suficienta pentru convietuire, recunoscand prea tarziu ca s-au inselat.
Pentru a-si da seama de trasaturile caracteristice ale partenerului, tinerii trebuie sa traiasca o serie de situatii in comun, sa discute, sa vada daca au aceleasi preocupari. Prezenta a doi tineri trebuie sa fie mai mult decat un contact fizic, trebuie sa fie un pas inainte pe drumul convietuirii. La un moment dat, dim diverse motive, o pereche se poate desparti; desigur, ei vor suferi dar isi revin in curand prin gasirea unui alt partener.
In concluzie, reiese ca tinerii au nevoie in dezvoltarea lor de cat mai multi oameni, caci numai astfel se va forma personalitatea si vor cunoaste modul relatiilor dintre oameni. Un tanar care se retrage din mijlocul semenilor sai procedeaza gresit. El poate sa se realizeze ca intelectual dar in societate poate fi dezagreiat si de obicei viata familiala va fi de asemenea unilaterala. Tanarul trebuie sa fie cat mai multilateral. Prin faptul ca toate impresiile contin farmecul noului, ele prezinta intotdeauna interes. Din acest motiv cele mai multe bucurii le poti trai ca om tanar si este gresit sa le eviti.
Sursa: Sfaturi pentru tinerii casatoriti, Prof. Dr.Ioan Vinti, Bucuresti 1975