Preistoria Mesopotamiei – sfarsitul mileniului v – jumatatea mileniului IV

Preistoria Mesopotamiei

Preistoria Mesopotamiei

Dealurile de la poalele munţilor Zagros din nordul Mesopotamiei, ţinut numit în antichitate Assyria, pare să fi fost una din regiunile în care a apărut una dintre cele mai vechi civilizaţii bazate pe agricultură şi pe creşterea vitelor.

Una din primele aşezări este cea de la Jarmo, ale cărei prime niveluri sunt anterioare inventării ceramicii. Vechimea acestei aşezări este către finele mileniului al VIII-lea şi începutul mileniului al VII-lea. O cultură mult mai avansată, numită după tipul de aşezare de la Hassuna, de lângă Mosul de astăzi, în nordul Irakului, se întinde asupra întregii Mesopotamii de sus.

O etapă şi mai avansată, în care cuprul apare pentru prima oară, este cultura Tell Halaf , numită astfel după aşezarea aflată lângă izvorul râului Khabur, dar centrul său a fost în aria Mosul. Această cultură acoperea o arie largă din Assyria în sud-estul Turciei şi Mediterana.

Mai departe, în sud-est, există o cultură similară, însă ceva mai recentă, numită Samarra, după localitatea aflată pe Tigrul Mijlociu; aceste două culturi, ale căror produse de excepţie sunt vasele foarte frumos pictate, au fost înlocuite de cultura numită Ubaid (4200-3500).

Ea este numită astfel de la aşezarea de lângă Ur, Al Ubaidsau El Obeid, în sudul Mesopotamiei. Cultura ubaidiană acoperă întreaga Mesopotamie şi nordul Siriei şi are legături cu culturile contemporane de pe platoul iranian şi din Anatolia. De şi există unele diferenţe de detaliu între nordul şi sudul culturii Ubaid,aspectul general este de o mare omogenitate de la Golful Persic la Marea Mediterană.

În sudul Mesopotamiei, cultura Ubaid a fost considerată mult timp ca fiind cea mai veche. Săpăturile arheologice din perioada interbelică au arătat totuşi că au existat aşezări mai vechi, mai ales la Eridu.