Utilaje pentru ridicat si transportat folosite in lucrarile de asamblare


Deplasarea pieselor, a subansamblurilor si a produselor finite intre depozite si sectiile de asamblare, in interiorul acestora, precum si intre diferite sectii sau la locul de expeditie se face cu ajutorul unor utilaje specializate.

Folosirea unor utilaje care sa mecanizeze operatiile auxiliare de ridicat si transportat are o deosebita importanta in cresterea eficientei procesului tehnologic de asamblare.

Alegerea masinilor si a dispozitivelor de ridicat si transportat depinde de felul si dimensiunile produselor asamblate, de caracterul productiei si de gradul de mecanizare a procesului tehnologic de asamblare.

Din categoria acestor utilaje fac parte: cricurile, troliile, palanele, verinele si macaralele.

- Cricurile sunt utilizate la ridicarea sau la coborarea pieselor, a subansamblurilor sau a produselor cu masa mare, la inaltime mica. Cricurile sunt actionate manual si pot fi: cu cremaliera, cu surub sau hidraulice.

Cricurile cu cremaliera serveste la ridicarea unor sarcini cu masa sub 5000 kg.

Cricurile cu surub sunt mai simple decat cele cu cremaliera, insa au viteza de ridicare a sarcinii mai mica. Ele pot ridica sarcini cu valoare pana la 10.000 kg.

Cricurile hidraulice se folosesc la ridicarea unor sarcini mari.

- Troliile sunt instalatii care servesc la ridicarea unei sarcini sau la deplasarea ei pe orizontala sau pe un plan inclinat. Elementul principal al unui troliu il constituie o toba pe care se infasoara cu cablu. Toba se poate actiona manual sau mecanizat.

- Palanele sunt dispozitive de ridicare a sarcinilor, actionate manual sau mecanizat, construite in diferite variante.

Palanul se suspenda, de obicei, de un carucior si, prin deplasarea acestuia in lungul unei sine, permite transportarea sarcinilor pe distante scurte (de exemplu, un ansamblu este trecut de la un prost de lucru la altul).

Palanul manual este alcatuit dintr-un sistem de scripeti, un carlig pentru prinderea sarcinii si o transmisie cu melc sau roti dintate, actionata manual prin lanturi fara sfarsit.

Palanul electric este alcatuit dintr-un tambur pentru infasurarea cablului de sarcina, un reductor si un motor electric cu flansa. Palanul electric este folosit, in unele cazuri, ca parte componenta a multor instalatii de ridicare.

Capacitatea de ridicare a palanelor manuale este maximum 20.000 kg, iar a celor electrice de circa 5000 kg.

- Verinele sunt dispozitive care pot executa deplasari de sarcini pe verticala cu viteze mici. Ele sunt de doua feluri: verine cu surub si verine hidraulice.

Verinele sunt folosite la montarea cazanelor, a recipientelor, a compresoarelor, a masinilor-unelte mari etc.

- Macaralele sunt masini de ridicat care permit ridicarea sarcinilor si deplasarea lor pe orizontala pe distante ce variaza, de la caz la caz, de la cativa metri la cateva zeci sau sute de metri. Dispozitivul de ridicare a sarcinii il constituie un palan sau un troliu, montat pe un schelet metalic sau pe brate articulate pe stalpi.

Autor: Tehnologia asamblarii si montajului (I. Gheorghe, M. Voicu, I Paraschiv)

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.