Tulburarile pubertatii la baieti


Tulburarile pubertatii la baieti

Anumite pubertati par usor intarziate, amanate. Ele se desfasoara normal imediat ce cauza care parea ca sta in calea ei a fost inlaturata. Intarzierea poate fi explicata prin hrana insuficienta, soc emotional, usoara insuficienta hormonala etc. Acestea se remediaza usor fie printr-un tratament medical simplu, fie prin corectarea unei erori de igiena.

Se poate insa ca odata declansata pubertatea sa sufere totusi o stagnare in evolutia ei, functiile sexuale odata desteptate sa recada in pasivitate. Si in aceasta situatie cauzele pot fi puse pe seama oboselii, surmenajul scolar, alimentatiei insuficiente, a unei boli infectioase sau a unui soc emotiv. Remedierile sunt identice cu cele preconizate pentru tulburarile de instalare.

Ectopiile testiculare (ramanerea testiculelor in abdomen) impiedica in multe cazuri declansarea normala a pubertatii. In aceste cazuri, pana la 10-11 ani este suficient un tratament hormonal, apoi dupa aceasta varsta este necesara interventia chirurgicala prin care testiculele sunt coborate si fixate in scrot. Daca interventia este tardiva, adica depaseste 14 ani, risca sa fie inutila, fiindca testiculele parasite in abdomen sufera un proces de degenerare. Sterilitatea este atunci inevitabila si ea se poate complica cu o impotenta sexuala.

Obezitatea simpla este cea mai frecventa in aceasta perioada. Ea incepe in pubertate si se accentueaza progresiv pana la varsta de 15 ani. Obrajii se rotunjesc si lucesc, membrele inferioare se acopera cu un strat gros de grasime tare, sanii cresc ca volum, organele sexuale primare raman insa mici. Pubertatea se instaleaza incet, dar odata incheiata, surplusul de grasime dispare.

Originea acestei ingrasari este dubla: insuficienta glandulara si o supraalimentare excesiva. Un regim alimentar sever, lipsa bauturilor, exercitiile de gimnastica si un usor tratament hormonal duc la normalizarea transformarii caracterelor sexuale.

Sindromul adipozo-genital, adica o ingrasare pronuntata care se instaleaza mai tarziu, risca sa se mentina si dupa incheierea pubertatii; surplusul de grasime ajunge la 50% din greutatea initiala si se fixeaza la nivelul triunchiului, al feselor si pulpelor; bratele raman normale, obrajii rotunzi, sanii voluminosi, pielea uscata, pofta de mancare exagerata, miscari lente, inteligenta pare amortita. Cauza este dereglarea functionala a glandei hipofize si se remediaza printr-un tratament hormonal bine echilibrat si aplicat la timp.

Mai rar se intalneste slabiciunea, adica lipsa de crestere in greutate si inaltime, cauzata mai ales de oboseala sau hrana insuficienta.

Tulburari de crestere, manifestate mai ales printr-o crestere anarhica a diferitelor parti ale corpului, se caracterizeaza printr-un tratament adecvat.

Sursa: Sfaturi pentru tinerii casatoriti, Prof. Dr.Ioan Vinti, Bucuresti 1975

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.