Fazanii de apa (Jacanidae)


Sunt raspanditi in regiunile tropicale ale globului, lipsind doar din Polinezia. Uneori sunt clasificate printre Raliforme. Caracteristice sunt degetele si unghiile foarte lungi, in special ale degetului posterior, mai lungi ca la orice alta pasare, ajungand pana la 10 cm. Este o adaptare la mersul pe frunzele plutitoare ale plantelor. Desi lipsit de membrana interdigitala, pot inota foarte bine, dar o fac rar. Unele specii au un pinten ascutit la aripi, ca arma de aparare. O alta curiozitate a familiei este inversiunea caracterelor sexuale secundare, femelele paliandre fiind mai mari, mai viu colorate, lor revenindu-le sarcina executarii paradei nuptiale, in timp ce masculii mai mici, mai modest colorati, se ocupa de clocit si cresterea puilor.

Se hranesc cu seminte si cu animale acvatice marunte.

Fazanul de apa (Hydrophasianus chirurgus)

Fazanul de apa (inaltime 50 cm) traieste in tinuturile indo-malaieze si in Chineza, avand o coada lunga, asemanatoare cu a fazanului, fiind cel mai frumos reprezentant al familiei. Coloritul corpului este negru, cu alb pe aripi, cap si inaintea gatului, iar pe dosul gatului si pe spate avand o pata mare galbena. La aripa are un pinten foarte taios. Cuibul si-l face din stufaris, pe jumatatea submers, la adapostul frunzelor de lotus.

Fazanul de apa, Hydrophasianus chirurgus

Jacana (Jacana spinosa)

Jacana (inaltime 24 cm), comun in America Centrala, are la indoitura aripii un pinten cornos. Poate apare in doua varietati de culoare, adica una bruna cu partea anterioara a corpului negricioasa, si alta complet neagra.

Jacana, Jacana spinosa

Gaina de frunze (Actophilornis africanus)

Gaina de frunze (inaltime 28 cm) se afla raspandita in Africa, avand si ea niste spini la aripi. Corpul este cafeniu, fruntea albastra, gatul alb si negru, gusa galbena.

Gaina de frunze, Actophilornis africanus

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.