Cristeii luptatori (Turnicidae)

Cristeii luptatori

Cristeii luptatori

Cristeii luptatori sunt raspanditi in regiunile calde si temperate ale Lumii Vechi, in savane si campii descoperite, cuprinzand o familie de 14 specii de talie relativ redusa. Majoritatea speciilor au degetul posterior lipsa.

Caracteristic speciilor acestei familii este inversiunea totala a caracterelor sexuale secundare. Ca aspect exterior, femelele sunt mai mari si mai viu colorate decat masculii, iar ca obiceiuri – in special in epoca reproducerii – femelele au voce mai puternica si sunt foarte combative.

Sunt pasari tipic poliandre. Masculii fac cuiburile in care femelele isi depun ouale, dar apoi tot ei clocesc si cresc puii.

Dupa ce un mascul a inceput clocitul, femelele incep chematul pentru atragerea altuia. De obicei femelele traiesc solitare, iar masculii in grupuri.

Datorita puternicului instinct combativ al femelelor, sunt folosite in arena, la luptele ce se dau intre ele, asemenea celor ale cocosilor luptatori.

Cristeiul luptator hotenton (Turnix hottentotta) (inaltime 16 cm) traieste in sud-vestul Africii de sud. Penajul ii este cafeniu solzat, pieptul rosiatic, pantecele albicios.

Cristeiul luptator cu picioare galbene (Turnix tanki) (inaltime 14 cm) se intalneste in India, China, insulele Andaman si Nicobar. Coloritul, ca al cristeiului luptator hotentot, dar cu pantecele galbui.

Cristeiul luptator de tufis (Turnix sylvatica) (15-18 cm) este raspandit mai ales in Africa, India, dar cloceste izolat si in sudul Spaniei si al Portugaliei. Aceeasi culoare generala ca si la speciile de mai sus.

Cristeiul luptator de stepa (Pedionomus torquatus) (10-13 cm) – pasare specifica in regiunile desertice ale Australiei. Are coloritul cafeniu-galbui, solzat. Spre deosebire de masculi, femelele au gatul inconjurat cu un colier de pene alb-negre, iar pe piept au o banda cafenie. Se hraneste cu seminte si insecte.