Dracii zburatori

soprla zburatoare
Foto: en.wikipedia.org

In padurile tropicale ale Indiei de nord si ale Indoneziei te inspaimanta un animal ciudat care ne poarta cu zeci de milioane de ani in urma, cand reptilele terestre, cocotandu-se in copaci, au capatat aripi si deprinderea sa zboare, prefacandu-se incetul cu incetul in pasari.

Cei care strabat aceste paduri luxuriante, obisnuiti cu salturile acrobatice ale maimutelor, care se arunca 30-40 m in gol, prinzandu-se de lianele copacilor vecini, raman si ei surprinsi la aparitia unor fapturi inaripate, care sar ca maimutele si zboara ca pasarile, fara sa semene cu ele, ci mai degraba cu imaginile apocaliptice ale Bibliei. Nu e de mirare ca primii europeni care le-au zarit, robiti de superstitii, le-au numit dragoni sau draci zburatori, de unde si denumirea stiintifica aproape tradusa in latineste – Draco voiam – daruita de K. Linne, „nasul” atator mii de plante si animale.

La soparlele-dragon, de fiecare parte a corpului exista cinci-sase coaste prelungite, care sustin un fel de parasuta semicirculara, separata total de membre. In stare de repaus, aceste „aripi” se strang pe langa corp. Ele se deschid cand animalul vrea sa se deplaseze, cand ia o pozitie de intimidare fata de un adversar sau in timpul ritualului nuptial, pentru atragerea femelei.

Dragonul zburator, lung de circa 20 cm, din care cozii ii revin 12 cm, este un animal cu un colorit stralucitor ca de colibri. La masculi, sacul de sub gusa este galben-portocaliu, iar membrana de zbor de culoare albastru-cobalt, in timp ce la femele sacul-guler este albastru-azuriu, iar aripioarele galben-verzui. In rest, animalele sunt de culoarea scoartei copacilor. De obicei, stau perechi-perechi pe copaci pentru a vana furnici. Nu fac „salturi mortale” decat atunci cand se pun la adapost din fata unei primejdii.

Sursa: Enciclopedia curiozitatilor din natura, Tudor Opris

%d blogeri au apreciat: