Ce sunt cutremurele și cum se formează?

Cutremur

Cutremurul – ce este și cum se formează

Acestea sunt determinate de eliberarea bruscă a tensiunii din rocile aflate adânc sub suprafața Pământului. Acest lucru se întamplă în principal la marginile plăcilor tectonice.

Falia San Andreas din California este o zonă tipică unde au loc cutremure. Acolo scoarța Pacificului întâlnește placa nord-americană. Scoarța Pacificului se deplasează spre nord cu o viteză de 34 de milimetri pe an, dar mișcarea de la falia San Andreas nu este lină.

Se poate opri pentru mai multe luni pe an. Când se întamplă acest lucru, se acumulează tensiuni de-a lungul faliei. Cu cât este mai lungă durata blocării, cu atât este mai mare tensiunea.

Când falia cedează, pământul de pe ambele părți ale faliei se poate deplasa până la 12 metri într-un timp scurt, trimițând unde de șoc prin solul înconjurator.

Undele de șoc ale unui cutremur pot clătina clădiri până cand acestea ajung să cadă. Mișcările pământului pot distruge drumuri, linii de cale ferată și conducte aflate sub pământ. Gazul și apa care se scurg din aceste conducte adaugă incendiile și inundațiile la efectele secundare ale unui cutremur.

Când are loc un cutremur în mare, schimbarea rapidă a nivelului apei formează valuri gigantice, numite tsunami, care se deplasează rapid pe distanțe mari.

Când acestea ajung la mal, încetinesc și se pot ridica la înălțimi de zece metri sau mai mult deasupra nivelului normal al mării. Un tsunami poate distruge orice clădire aflată în calea sa și provoacă inundații teribile.


Sursa: Enciclopedia stiintelor, Kingfisher – Cutremurele

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.