Ce sunt cutremurele si cum se formeaza?

cutremure

Cutremurele sunt determinate de eliberarea brusca a tensiunii din rocile aflate adanc sub suprafata Pamantului. Acest lucru se intampla in principal la marginile placilor tectonice.

Falia San Andreas din California este o zona tipica unde au loc cutremure. Acolo scoarta Pacificului intalneste placa nord-americana. Scoarta Pacificului se deplaseaza spre nord cu o viteza de 34 de milimetri pe an, dar miscarea de la falia San Andreas nu este lina. Se poate opri pentru mai multe luni pe an. Cand se intampla acest lucru, se acumuleaza tensiuni de-a lungul faliei. Cu cat este mai lunga durata blocarii, cu atat este mai mare tensiunea. Cand falia cedeaza, pamantul de pe ambele parti ale faliei se poate deplasa pana la 12 metri intr-un timp scurt, trimitand unde de soc prin solul inconjurator.

Undele de soc ale unui cutremur pot clatina cladiri pana cand acestea ajung sa cada. Miscarile pamantului pot distruge drumuri, linii de cale ferata si conducte aflate sub pamant. Gazul si apa care se scurg din aceste conducte adauga incendiile si inundatiile la efectele secundare ale unui cutremur.

Cand are loc un cutremur in mare, schimbarea rapida a nivelului apei formeaza valuri gigantice, numite tsunami, care se deplaseaza rapid pe distante mari. Cand acestea ajung la mal, incetinesc si se pot ridica la inaltimi de zece metri sau mai mult deasupra nivelului normal al marii. Un tsunami poate distruge orice cladire aflata in calea sa si provoaca inundatii teribile.

Sursa: Enciclopedia stiintelor, Kingfisher

%d blogeri au apreciat: