Poporul român, urmașul dacilor și romanilor


urmașul dacilor și romanilor
Sursă hartă: Andrei Nacu's/ wikipedia/ Creative Commons
Culoarea albastră reprezintă influența romană, culoarea portocalie dacii liberi.

Poporul român, urmașul dacilor și romanilor

Trăind și muncind împreună, în aceleași orașe și sate ale provinciei Dacia, încetul cu încetul, dacii și romanii s-au contopit unii cu alții. Din această contopire daco-romană s-a născut un nou popor: poporul român, urmașul dacilor și romanilor. El a rezultat nu numai din traiul comun, din amestecul și înrudirea dintre daci și romani, ci și din împletirea civilizației dacilor cu cea a romanilor.

Dacii au fost un popor viteaz, care și-a apărat cu dârzenie patria și libertatea. Romanii, stăpânii lumii din acea vreme, erau mândri, puternici și bine organizați.

Localnicii, adică dacii, s-ar putea asemăna cu o tulpină viguroasă, adânc înfiptă în pământul strămoșesc, iar coloniștii romani, cu un altoi care face ca roada să fie mai bună și mai frumoasă.

Încă din timpul colonizării romane, în Dacia au venit mulți creștini. Printre răspânditorii Creștinismului, tradiția îl numără și pe Sfântul Andrei, unul dintre apostolii lui Iisus Hristos, născut pe meleagurile noastre. Dovada că religia creștină a existat în Dacia încă din timpul stăpânirii romane sunt lespezile de mormânt cu semnul crucii, precum și cuvintele principale care vin din domeniul credinței: Dumnezeu, cruce, duminică - sărbatoare de origine romană.

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.