Oceania


Oceania

Așezare

Oceania este situată în partea de sud și de nord a Australiei, în cuprinsul Oceanului Pacific și este formată din numeroase insule.. Majoritatea acestor insule se află la mare depărtare de continentul Australian, în lungul Oceanului Pacific, între cele două tropice. Suprafața pe care se întinde Oceania este de Oceania se întinde pe 8.526.000 km². 

Dintre insule, cele mai mari sunt: Noua Guinee și Noua Zeelandă. Celelalte sunt, în majoritatea lor, mici sau foarte mici ca întindere, grupate în arhipelaguri care cuprind uneori zeci de insule. Acestea sunt situate de-a lungul unor praguri submarine a căror orientare este de la nord-vest spre sud-est. Majoritatea insulelor mici au fost formate din schelete de corali, multe având formă de atol, așezat pe vârfurile sau povârnișurile unor munți submarini. Ala sunt, spre exemplu, insulele Marshall, Tahiti ș.a.

Alte insule sunt de origine vulcanică, ca, de exemplu, insulele Samoa, Hawaii ș.a. Unele sunt de origine continentală, constituind blocuri uriașe dintr-un vechi continent care în decursul timpului a fost acoperit de apele oceanului ca, de exemplu, Noua Zeelandă (partea sudică), Noua Guinee, Noua Caledonie ș.a.

Principalele arhipelaguri în care sunt grupate aceste insule sunt: Melanezia, în partea de vest, în apropierea Australiei; Micronezia, în partea de nord-vest; Noua Zeelandă, în sud și Polinezia, în partea centrală și estică.

Relieful

Insulele de dimensiuni mai mari, situate în partea vestică și sud-vestică, au un relief muntos. Astfel, în Noua Zeelandă munții ating o altitudine de peste 3760 m, iar în Noua Guinee de peste 5070 m. În arhipelagurile Microneziei, Polineziei, precum și în unele părți ale Noii Zeelande se află numeroși vulcani. Dintre acești vulcani unii sunt stinși, iar alții sunt încă în activitate. Așa, spre exemplu, în Insulele Hawaii sunt Mauna Keea și Mauna Loa.

Clima

Insulele Oceaniei, fiind cuprinse între cele două tropice și înconjurate de apele întinse ale oceanului, au o climă caldă și umedă în tot timpul anului.

Vegetația

Clima caldă cu precipitații abundente face ca vegetația să fie foarte bogată și variată. Bogăția vegetației descrește de la vest spre est. Specificul vegetației este imprimat de zona de climă în care se află insula sau grupul de insule. Astfel, unele insule (Noua Guinee) sunt acoperite cu păduri tropicale formate din palmieri, banani, bambus, ferigi arborescente. În partea vestică se întâlnesc și savane.

Populația

Populația este de aproximativ 36.659.200. Mai mult de jumătate din numărul populației din Oceania este format din băștinașii – polinezienii, micronezienii, melanezienii, maorii. Ocupația principală a acestor populații o constituie pescuitul, vânătoarea, agricultura. Restul este format de populații de origine asiatică (japonezi, chinezi, filipinezi). Dintre europeni cei mai numeroși sunt englezii și francezii.

Oceania - harta fizică și economică
Oceania – harta fizică și economică

Economia

Oceaniei este axată pe minerit și cultivarea plantelor tropicale. Ca urmare a îndelungatei stăpâniri coloniale economia Oceaniei este slab dezvoltată, excepție făcând doar Noua Zeelandă în care economia se bazează pe agricultură și pe industria prelucrării materiilor prime agricole și minerale.

Cercetările efectuate pe teritoriul unor insule au scos la iveală însemnate bogății de subsol ca: petrol, cărbune, fier, crom, argint, aur, mangan, zinc, porumb, fosfați. Aceste bogății sunt exploatate încă în mică măsură. Principala ramură a economiei este agricultura, axată pe cultura plantelor tropicale. Se cultivă trestie de zahăr, ananasul, bananul, arborele de cafea, orezul, tutunul, batatele, arborele de cacao, citricele, arborele de cauciuc, bumbacul ș.a. Pe insulele coraligene se practică cultura cocotierului din care se obține copra (miez de nucă de cocos uscat și măcinat). În unele din aceste insule, un loc important în economie îl are creșterea animalelor pentru carne și lapte. În Oceania primul loc în această privință îl ocupă Noua Zeelandă, unde se cresc un mare număr de oi și cornute mari. Este, de asemenea, o mare exportatoare de carne și produse lactate.

Industria. Printre cele mai dezvoltate ramuri ale industriei din Oceania se numără industria extractivă și alimentară.

Industria constructoare de mașini se întâlnește numai în Noua Zeelandă. Se fabrică mașini agricole, vapoare și unele articole ale industriei electrotehnice, material rulant, fabrici de prelucrare a laptelui cărnii etc.

Transporturile. Situația insulară a Oceaniei determină un anumit specific în privința transporturilor. Între categoriile de transporturi cele maritime ocupă primul loc.

Comerțul. Exportul se bazează în primul rând pe produsele agricole și apoi produsele industriei miniere.


Sursă: Editura Didactică și Pedagogică București, Geografie, manual clasa a VI-a – Prof. Bărgăuanu Petru, Prof. Sucitu Ion, Prof. Stoica Valentina

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.