Black Friday – ce este și cum a început povestea


„Black Friday” este poate, cea mai așteptată zi din an. Dar foarte puțină lume cunoaște, cu adevărat, istoria acestei zile și de unde provine, de fapt, denumirea de „vinerea neagră”.

Black Friday

Black Friday – ce este și cum a început povestea

Black Friday reprezintă denumirea informală a zilei care urmează după Ziua Recunoștinței în Statele Unite, zi care are ca scop deschiderea sezonului de cumpărături pentru Crăciun.

Termenul a fost utilizat pentru prima dată în Philadelphia, de către Departamentul de Poliție, cu scopul de a descrie haosul din jurul congestiei traficului pietonal și auto din zona centrală a orașului.

Numele a fost înregistrat pentru prima dată în 1966 de către Earl Apfelbaum, un dealer în timbre.

Pentru o foarte lungă perioadă de timp, termenului „negru” i-a fost atribuită o conotație negativă. Spre exemplu, Lunea Neagră a fost numele pe care jurnaliștii i-au dat-o zilei de 19 octombrie 1987.

În acea zi, Dow Jones Industrial Average a scăzut 22%. Istoria închiderii Dow arată că a fost cea mai mare scădere într-o zi din istoria pieței de valori.

O altă zi întunecată, Joia Neagră, a avut loc pe 24 octombrie 1929. A fost ziua care a semnalat începutul Marii Depresiuni. Apoi, în următoarea săptămâna, Marțea Neagră, ziua în care piața bursieră a pierdut 11%, în ciuda eforturilor investitorilor majori de a stopa acest lucru. 

Acest eveniment a distrus orice urmă de încredere a investitorilor în piața de capital, care în acele zile era percepută ca fiind economia.

Interpretarea modernă a acestui termen în limba engleză este mai pozitivă - este asociată cu idiomul „în negru” (adică „echilibrul pozitiv”, spre deosebire de „în roșu”), ceea ce înseamnă că mulți vânzători „vor fi în creștere” în această zi. Toți clienții pot beneficia de produsele preferate la prețuri foarte bune, iar piața este plină de oferte de nerefuzat, precum vouchere cărturești sau voucher vivre.

Astăzi, Black Friday este una dintre dintre cele mai așteptate zile din an, chiar și în România. Este ziua în care toți comercianții scot majoritatea produselor la cele mai mari reduceri posibile.

De aceea, românii sunt foarte nerăbdători să cumpere la cele mai bune reduceri la cele mai bune prețuri, indiferent de produs.

Deoarece Ziua Recunoștinței este a patra joi din luna noiembrie, Black Friday este ziua de vineri de după aceasta, și are loc în fiecare an între 23 și 29 noiembrie.

Black Friday este cea mai aglomerată zi de cumpărături din an, atât în Statele Unite, dar și în România.

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.