Rodarea si lepuirea


Rodarea este operatia de netezire simultana a doua suprafete metalice conjugate, cu pulberi sau paste abrazive, in scopul imbunatatirii contactului efectiv dintre ele; de exmeplu, intre supapa si scaunul supapei, ventile, robinete, sertarase, ghidajele masinilor-unelte, angrenaje etc.

Rodarea poate fi efectuata manual, semimecanizat (cand se foloseste un mecanism de actionare) sau mecanizat (cu ajutorul unei masini de rodat).

La asamblarea masinilor se aplica toate metodele de rodare.

Materialele abrazive folosite la rodare sunt: corindonul, electrocorundul, hartia abraziva (smirghelul), diamantul, piatra ponce, diatomitul etc.

In vedera rodarii, abrazivul se amesteca cu un lubrifiant, functie de natura materialului pieselor ce se prelucreaza.

Rodarea este o operatie costisitoare, deoarece necesita, calificare inalta, consum insemnat de manopera, precum si scule, dispozitive, verificatoare si masini de inalta precizie.

Ea se poate executa numai dupa acele operatii care asigura un anumit grad de precizie si calitate si, respectiv, adaosuri de prelucrare foarte mici (circa 0,01 – 0,02 mm), cum ar fi: strunjirea ci diamantul, alezarea, rectificarea etc.

Un exemplu clasic de prelucrare prin rodare il constituie rodarea supapei si a scaunului supapei.

434444444

Intre cele doua suprafete de etansare se introduce pasta abraziva si se imprima supapei o miscare oscilatorie, apasandu-se, in acelasi timp, pe scaunul supapei – miscarea. Pozitia relativa dintre cele doua suprafete conjugate se schimba mereu, dupa un anumit numar de miscari, pentru a se asigura un contact corespunzator intre suprafete, indiferent de pozitia acestora.

Spre deosebire de rodare, unde suprafetele conjugate se ajusteaza reciproc, in cazul lepuirii fiecare suprafata este prelucrata cu ajutorul unei scule de lepuit. Lepuirea este deci operatia de aschiere fina sau graunti abrazivi (de obicei, in suspensie), introdusi intre unealta care efectueaza miscarea principala de lucru si semifabricatul ce executa miscarile de avans.

Prin lepuire se pot prelucra, in vederea montarii, suprafete plane, cilindrice interioare si exterioare si suprafete complexe. Astfel, de exemplu, se prelucreaza role si bile de rulmenti, segmenti, filete, arbori, roti dintate, etc.

Lepuirea, ca si rodarea, se aplica numai dupa prelucrari mecanice foarte precise (alezare, broase, rectificare etc.).

Prin lepuire se urmareste realizarea preciziei dimensionale si se obtin suprafete de montare de cea mai buna calitate (Ra = 0,008 um).

Autor: Tehnologia asamblarilor si montajului

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.