Lustruirea


Luistruirea se aplica fie in scopul imbunatatirii calitatii suprafetelor pieselor ce se asambleaza (la cresterea rezistentei la uzura, la oboseala, la roziune etc.) si al obtinerii unui aspect frumos (decorativ) al suprafetelor prelucrate, fie ca operatie premergatoare acoperirilor galvanice (cromare, nichelare etc.)

Pentru lustruire se folosesc urmatoarele materiale: oxid de aluminiu, praf de carborund, oxid de fier, oxid de crom etc., care se depun, prin intermediul unui liant (parafina, vaselina, petrol lampant etc.), pe discul de lustruit (din pasla, fetru, panza de in sau de bumbac etc.), care are o viteza periferica de 30-35 m/s. Lustruirea cu ajutorul discurilor se realizeaza pe masini asemanatoare, constructiv, polizoarelor.

Dupa lustruire, piesele se sterg cu o bucata de postav, se spala in benzina si se susuca prin suflare cu aer comprimat.

Pentru lustruire se lasa un adaos de prelucrare sub 0,01 mm. Prin lustruire nu se pot corecta defectele ramase de la prelucrarile precedente.

In cazul suprafetelor complexe (profilate) se utilizeaza pentru lustruire benzi textile sau din piele, pe care se aplica materialul abraziv.

O metoda mai noua de prelucrare o constituie lustruirea cu jet de lichid abraziv. Operatia se executa in mai multe faze, utilizandu-se treptat abrazici cu granulati din ce in ce mai fina.

In afara procedeelor clasice de lustruire se mai pot utiliza si unele procedee speciale, cum ar fi: lustruirea prin presare, lustruirea prin rulare si lustruirea electrochimica. In cazul lustruirii prin presare, forma sculelor de lustruit depinde de forma pieselor care se prelucreaza. Astfel, in cazul bucselor cu pereti grosi, scula are forma unei brose, cu suprafetele de lucru rotunjite si bine lustruite.

Lustruirea prin rulare (roluirea) se aplica, in special, pentru deformarea plastica (tasarea) a microneregularitatilor (a fusurilor, a axelor), cu ajutorul unor role din otel dur, pe masini speciale, sau folosindu-se dispozitive de roluit montate pe caruciorul strungului.

Lustrarea electrolitica se aplica, in mod deosebit, in cazul pieselor su suprafete complexe.

Autor: Tehnologia asamblarilor si montajului

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.