Tehnologia si utilajele asamblarii transmisiilor mecanice


Ansamblul organelor cu ajutorul carora se transmite miscarea si energia mecanica de la un organ de masina la altul sau de la o masina sau un aparat la altul poarta numele de transmisie mecanica.

Transmisiile mecanice au urmatorul rol functional:

– stabilirea legaturii intre arborele motor al masinii de forta si arborele principal al masinii de lucru sau intre arborii masinii de lucru pentru transmiterea puterii sau a miscarii.

– schimbarea turatiei de la un arbore la altul intr-un raport dat, ca, de exemplu, la reductoare, cutii de viteze de la masinile-unelte etc.

Se deosebesc urmatoarele categorii de transmisii mecanice: transmisii prin roti dintate, prin curele, lant, cablu, prin roti de frictiune si prin cuplaje.

Un anumit tip de transmisie mecanica se foloseste tinand seama de distanta dintre axe, puterea de transmisie, raportul de transmitere, randament, conditiile de functionare, constructia masinii sau a mecanismului etc.

Astfel, la masinile-unelte, frecvent, transmisiile prin roti dintate, la compresoare, transmisiile prin curele, la unele prese, transmisiile prin roti cu frictiune etc.

Tehnologia si utilajele folosite la asamblarea transmisiilor mecanice sunt specifice fiecarei categorii de transmisie.

Autor: Tehnologia asamblarii si montajului (I. Gheorghe, M. Voicu, I Paraschiv)

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.