Pasarile cu tepi (Anhimiformes)


Pasarile cu tepi, Chauna torquata

Sunt pasari inrudite oarecum cu Anseriformele (ratele, gastele), din care cauza se clasifica uneori in acelasi ordin. Cuprind numai trei specii, raspandite in America de Sud, intrunite intr-o familie (Anhimidae).

Ating talia unui curcan, iar la indoitura aripii poseda cate doi tepi cu care se apara in caz de nevoie. Ca un caracter aproape unic la pasari, speciile acestui ordin nu au coastele prevazute cu apofize uncinee. Desi degetele picioarelor au numai rudimente de membrane inotatoare, totusi aceste pasari inoata bine. Degetul posterior se termina printr-o unghie lunga si ascutita. Sunt bune zburatoare, putand plana in inaltul cerului asemenea marilor rapitoare.

Traiesc, in general, in vecinatatea apelor, a baltilor, paraielor si mlastinilor, in preajma carora isi aleg locurile de cuibarit. Puii sunt nidifugi. Hrana consta indeosebi in plante, seminte, dar si din insecte, pestisori si reptile mici. Datorita caracterului lor, pasarile cu tepi sunt crescute de bastinasi si ca pazitori ai pasarilor de curte.

Curcanul de mlastina (Chauna torquata) (90 cm) traieste in pampasul sud-american. Ouale sunt clocite cu schimbul, atat de mascul, cat si de femela. Adesea se aduna in carduri foarte mari, iar cantecul lor patrunzator se aude si noaptea. Penajul corpului este de un cenusiu-murdar, iar in jurul gatului se afla un inel de pene negre.

Pasarea cu corn (Anhima cornuta) (85 cm), se afla raspandita in nordul Americii de Sud, in Columbia si Venezuela, si are caracteristic prelungirea cornoasa in forma de corn de pe cap. Pasarea are un colorit negru-albastru cu reflexe metalice verzi. In partea anterioara a pieptului poarta un guler de pene albe. Traieste in paduri compacte.

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.