Tigrii lumii invizibile


Tigrii lumii invizibile

Tigrii lumii invizibile

Privind la microscop o picatura de apa luata dintr-o balta in care au cazut frunze (mediu preferat al protozoarelor) vom avea prilejul sa cunoastem nu numai uimitoarea varietate a lumii fapturilor invizibile, dar sa-i studiem pas cu pas viata si obiceiurile.

Si aceasta lume nezarita cu ochiul liber isi are pradatorii ei care fac parte din clasa ciliatelor care numara peste 8 000 de specii.

O trasatura comuna a acestora este prezenta cililor, perisori raspanditi in siruri uniforme pe intreaga suprafata a corpului. Cilii nu se misca la intamplare; miscarea lor este perfect regulata. Ei bat apa metacrom, asa cum se unduie un lan de grau in bataia vantului.

Hranirea ciliatelor este spectaculoasa si poate fi urmarita si filmata la microscop. Coroana de cili in vesnica agitatie goneste prada spre gura animalului, numita in stiinta citofaringe.

Aici, cu ajutorul unor pseudopole, ea este indreptata spre vacuolele digestive care, datorita curentilor interiori ai protoplasmei, circula in tot corpul protozoarului.

In acest timp are loc digestia, la inceput intrand in functiune sucurile digestive acide ce ucid prin oxidare organismele vii ingerate, apoi cele alcaline care digera substantele proteice.

In pasionanta lume a acestor pradatori se desprind cativa „capcauni" care, aportati la proportiile lor, intrec cu mult performantele tigrilor, lupilor sau serpilOr giganti.

Unii dintre ei sunt bursarii (Bursaria) cu o gura mare semanand cu un vintir (cos de prins peste), pradatori mofturosi care prefera paramoecii, cunoscuti sub numele de pantofiori. Cercetatorul englez J.O. Corliss aprecia, in 1959, ca „un bursar aflat intr-un mediu cu hrana abundenta consuma zilnic circa 3 000 de microorganisme".

Climatostomele (Clirnatostoma) ataca spirostomele a caror lungime o depaseste pe a lor.

Privita la microscop, lupta dintre acesti doi infuzori de forte aproape egale constituie un spectacol putin obisnuit. Inhatat de protozoarul carnivor, Spirostonnun se contracta si se dilata tarandu-si astfel asediatorul dupa el, in timp ce acesta din urma, tinandu-si bine prada cu gura, incearca s-o aspire cat mai adanc in gatlejul sau.

Din cand in cand, cate o victima mai puternica reuseste sa scape. Cateodata se intampla ca doua exemplare de Clitnatostpma sa atace concomitent aceeasi prada. Invingatorul inghite victima in intregime, iar protozoarul, lung si subtire, se strange ghemotoc in interiorul animalului carnivor.

Observatiile efectuate au permis sa se stabileasca faptul ca in tubul digestiv al acestui adevarat „Sarpe boa" al regatului fiintelor microscopice prada este digerata in 15-20 de ore.

Vanatoarea intreprinsa de Dileptus, alta specie de ciliate carnivore, este complet diferita: aceasta isi ataca prada cu ajutorul unei trompe lungi, inarmata cu organe urticante minuscule numite tricocisti.

In timp ce inoata incet in picatura de apa si isi agita trompa in toate directiile, Dileptus isi loveste prada cu acest organ. Paralizata si omorata de tricocisti, prada este apucata de atacator cu gura larg cascata.

"Hiena" regnului animal microscopic - Ophryoglena - s-a specializat in consumarea cadavrelor de dafnii (minuscule crustacee de apa dulce).

In momentul in care a descoperit cadavrul unei dafnii, acest infuzor agil intra de indata in interiorul lui si incepe sa-i devasteze maruntaiele.

Sursa: Enciclopedia curiozitatilor din natura, Tudor Opris

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.