Uriasii broastelor

Foto: bolivianamphibianinitiative.org
Foto: bolivianamphibianinitiative.org

Pe langa broastele si brotaceii de talie mijlocie, care traiesc si pe la noi, in tarile calde isi duc viata cateva specii de broaste uriase. Astfel, in lacul Titicaca, situat in Anzii Cordilieri, aproape de granita dintre Peru si Bolivia, la altitudinea de 3 212 m, se intalneste o broasca grasuna, cantarind mai bine de o jumatate de kilogram, numita in stiinta Telmatobius culeus, iar de localnici broasca muta. Intr-adevar, o particularitate iesita din comun a acestui reprezentant al unei familii recunoscute prin agitatia sonora este… mutenia. Expeditia din 1968 a vestitului comandant J.Y. Cousteau a studiat-o cu atentie, remarcand numarul mare de exemplare (peste 1 miliard) care populeaza acest lac retras, cu o fauna foarte originala. Un exemplar conservat de broasca muta a fost donat de Cousteau Muzeului de Istorie Naturala „Grigore Antipa” din Bucuresti, cu prilejul vizitei sale în Romania.

Foto: en.wikipedia.org
Foto: en.wikipedia.org

In America Centrala si in Cuba isi face veacul o broasca uriasa, celebra nu numai prin dimensiuni si lacomie, dar si prin sunetul de bovina ce le scoate. Mai demult i se spunea broasca mugitoare (Rana moyens), azi i se zice Rana catesbiana. Poate ajunge cu picioarele intinse pana la 30 cm, iar greutatea ei se apropie de 1 kg. Fiind un animal fricos, sta ascunsa prin desisurile vegetatiei sau la marginea mlastinoasa a sadurilor. Din cauza oracaitului foarte puernic, localnicii ii spun „Bullfrog”, adica Broasca-taur.

conraua-goliath

Insa cea mai impozanta broasca este cea africana – Conraua goliath – intalnita in preajma cascadelor de pe raul Mbini, in jungla deasa din Rio Muni (Africa ecuatoriala).

Conraua ajunge pana la 3,5 kg greutate, lungimea totala, cu picioarele intinse, atinge 70-80 cm. Ce deosebire fata de cea mai mica broasca din lume, Hyla ocularis, care nu depaseste 1,5 cm si o greutate de 5 g. Ochii bulbucati ai uriasului au un diametru de 2 cm. A fost descoperita abia la inceputul secolului nostru, mai precis in 1906, de misionarul J.L. Bates.

Abia in 1968, dupa indelungati ani de cercetare, biologul George Subater Pee a reusit sa-i dezvaluie „secretul” inmultirii si metamorfozei. Broasca isi lipeste ouale de o planta rara, Diakraea, care traieste in locuri ferite, in crapaturile jilave dintre stanci. Tot acolo au fost gasiti si cativa mormoloci.

Ajungand in deplinatatea fortelor si dimensiunilor, Conraua nu are alti dusmani in afara crocodililor si a localnicilor din tribul „fang”, pentru care carnea broastelor gigant este o delicatesa. Conraua este de o rara agilitate si poseda la perfectie arta de a se camufla. De aceea prinderea unei broaste-gigant cere din partea vanatorilor multa experienta, iar uneori o rabdare de fier. Tribul „fang”, care traieste in preajma locurilor de bastina ale batracianului, a invatat sa prinda broastele intr-un fel de navod aruncat de la distanta, cu precizia cu care un cow-boy isi arunca lasoul.

Sursa: Enciclopedia curiozitatilor din natura, Tudor Opris

A fost articolul de ajutor?

1 / 0

%d blogeri au apreciat: