Ahmed al III-lea


Ahmed al III-lea
Portretul sultanului Ahmed al III-lea realizat de Jean Baptiste Vanmour (1671–1737)

Ahmed al III-lea

Ahmed al III-lea (n. 30/31 decembrie 1673 - d. 1 iulie 1736) – sultan al Imperiului Otoman (1703-1730), considerat cel mai important susţinător al culturii otomane din întreaga istorie a imperiului.

Această perioadă de aur a domniei sale se numeşte Epoca Lalelei, laleaua fiind simbolul cel mai folosit în lumea artelor. Până astăzi bancnotele turceşti sunt ilustrate cu lalele. Brâncoveanu, ca şi Dimitrie Cantemir, au folosit acest motiv: Brâncoveanu a edificat palatul fiilor săi de la Potlogi cu stucatură alb pe alb folosind motivul lalelei, iar Cantemir l-a cunoscut pe Ahmed III şi a primit de la acesta titlul de mare maestru al muzicii otomane, ca şi distincţia de paşă cu trei tuiuri, în timp ce toţi ceilalţi domni ai ţărilor române tributari Porţii au fost paşi cu două tuiuri.

El a folosit motivul lalelei în palatul Moldovei (ambasada) de la Constantinopol. Totuşi, în conflictul rusoturc, Cantemir a fost de partea ruşilor, adică a creştinătăţii. Ahmed al III-lea a murit în închisoare, înlăturat chiar de otomani.


Sursa: Ecaterina Ţarălungă, Istoria civilizaţiilor

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.