Vegetația și animalele din deșerturi


Vegetația și animalele din deșerturi

Vegetația și animalele din deșerturi

În pustiuri ploile lipsesc uneori cu anii, de aceea plantele sunt o raritate. Călătorul merge câteodată zile întregi având înaintea ochilor doar nisip și numai nisip. Puținele plante ce se pot întâlni sunt mici, chircite, cu frunza lucioasă și groasă sau cu țepi, unele chiar fără frunze. Ele au însă rădăcini puternice, care pătrund în pământ la mari adâncimi. Astfel, aceste plante s-au adaptat pentru a rezista mai ușor la secetă.

Din loc în loc, la distanțe foarte mari, apar izvoare. În jurul lor pot crește câteva plante și să se așeze oamenii. Acestea sunt oazele care alcătuiesc adevărate „insule de verdeață” într-un „ocean de nisip”. Aici cresc curmalii, un fel de palmieri, iar la umbra lor oamenii fac culturi de legume, viță de vie, portocali, cereale și cresc unele animale.

Animalele. Prin deșerturi, din cauza lipsei de plante și de apă, animalele sunt foarte rare. Cămila este singurul animal care străbate pustiul, fiind rezistentă la sete și foame. Este folosită de om în special pentru transportul mărfurilor. De aceea a fost numită „corabia deșertului”. Struțul, uriașul păsărilor, nezburător, trăiește la marginea deșerturilor africane. Struțul din America de Sud se numește nandu, iar cel din Australia emu.


Sursa: Gheorghe Teodorescu și Nicoleta Ionescu, Manual Geografie – Editura didactică și pedagogică – Vegetația și animalele din deșerturi

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.