Varza


Varza

Varza – generalități

Planta cultivată a fost obținută de om din varza sălbatică, care crește și astăzi pe țărmurile Mării Mediterane. Ea se aseamănă cu cea sălbatică prin flori, fructe și semințe, dar se deosebește prin faptul că varza sălbatică nu formează căpățână.

varza

Alcătuirea plantei

Tulpina (cocean), în primul an de cultură, este scurtă și groasă.

Frunzele. În vârful coceanului se găsește un mugure. Primele frunze se îndepărtează de cocean iar restul rămân apropiate, se învelesc una pe alta și formează căpățâna.

Frunzele sunt acoperite cu un strat subțire de ceară și conțin multă apă.

Substanțele hrănitoare pătrund în frunzele albe și în ocean unde se depozitează ca rezervă.

Căpățâna complet formată este un mugure enorm.

Pentru obținerea semințelor, toamna se aleg căpățânile cele mai mari și se scot din pământ împreună cu rădăcinile. Sunt curățate de frunzele exterioare și păstrate în pivnițe răcoroase, până primăvara, când se taie frunzele și se păstrează pentru plantare coceanul cu mugurele lui terminal. Coceanul astfel fasonat se plantează într-un pământ fertil.

În al doilea an, din mugurele terminal crește o tulpină ramificată, înaltă. Spre baza ei, această tulpină are frunze cu pețiol, iar spre vârf, frunze fără pețiol.

Florile. Planta înflorește la începutul verii. Inflorescența are formă de ciorchine. Florile sunt de culoare galbenă-deschisă. Florile sunt bogate în nectar.

Fructul este o silicvă.

Deci, planta formează o tulpină cu flori și fructe numai în al doilea an.

Căpățâna este întrebuințată în alimentație. Ea se consumă proaspătă sau murată.

Prin cultură, omul a obținut mai multe feluri, de la care se folosesc pentru hrană diferitele părți ale plantei.

Unele soiuri formează căpățâna într-un timp scurt – varza timpurie – altele într-un timp mai îndelungat – varza de vară, iar altele toamna – varza de toamnă. După culoare, deosebim: varza albă și varza roșie.

Plante înrudite cu varza mai sunt: gulia, de la care se consumă tulpina cărnoasă și suculentă, conopida, de la care se folosește inflorescența, rapița, cultivată pentru semințele ei bogate în ulei și ridichea, pentru rădăcina cărnoasă, cu gust plăcut.

Dintre cele sălbatice mai cunoscută este traista ciobanului, o buruiană mică cu flori albe și fructe triunghiulare, având formă de traistă.


Sursă: Ministerul Educației și Învățământului, Botanică, manual clasa a V-a – Prof. Alexandru Dabija, Prof. Aglala Ionel

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.