Găzduire web. Centrul de date


Găzduire web

Găzduire web - generalități

Serviciul de găzduire web este un tip de serviciu de găzduire pe internet, care permite persoanelor fizice și organizațiilor să-și facă accesibil site-ul prin intermediul World Wide Web.

Gazdele web sunt companii care furnizează spațiu pe un server propriu sau pe unul închiriat pentru utilizare de către clienți și poate furniza conectivitate la internet, de obicei într-un centru de date. De asemenea, gazdele web pot oferi spațiu pentru centrele de date și conectivitate la internet pentru alte servere situate în centrul lor de date, numit colocare.

Din momentul în care s-au pus bazele web hostingului și până acum, condițiile pentru a avea un site funcțional au rămas aceleași :
1. Un nume de domeniu internet, cum ar fi exemplu.ro;
2. Un serviciu de găzduire web;
3. Site-ul propriu zis, adică design, conținut, texte, poze;

Per general, există trei tipuri de găzduire cel mai des întâlnite - web hosting, virtual private server și servere dedicate. Primul tip de găzduire web menționat este cel mai ieftin și se potrivește de minune proiectelor începătoare.

Aici clientului i se oferă un spațiu pe server alături de mulți alți utilizatori. Beneficiul este că nu trebuie să te gândești la gestionarea hostingului, deoarece de aceasta se ocupă furnizorul. Însă, nu uita că mereu trebuie să alegi un serviciu cu asistență tehnică disponibilă oricând.

Găzduirea VPS este o opțiune intermediară, care practic prezintă aceleași beneficii ca un server dedicat, precum acces root, control maxim, posibilitatea de a instala aplicații și software ș.a. Totuși, aici deja clientul va trebui să gestioneze procesele pe cont propriu. Furnizorul este responsabil doar de buna funcționarea a hardware-ului.

Administrarea se realizează printr-un panou de control, care variază în funcție de prestator. De exemplu, beneficiezi de panoul gratuit Virtuozzo sau poți alege contra cost o opțiune mai avansată și comodo - cPanel.

La fel ca în cazul menționat mai sus, serverele dedicate sunt gestionate de către client, iar hosterul are grijă doar de partea fizică. Odată ce alegi serviciul dat, vei beneficia de control maxim asupra mașinăriei, pe care îl vei realiza, de asemenea, prin intermediul panoului de administrare. Opțiunea dată se potrivește în cazul companiilor cu cantități mari de informații și care pot angaja o persoană care se va ocupa de administrarea serverului.

Numele de domenii internet (sau "domenii web") reprezintă adresa la care vizitatorii pot accesa un site web și o parte din adresa de email la care cineva poate trimite un mesaj de tip email. Căutarea domeniului și rezervarea acestuia reprezintă primul pas pentru a avea o prezență online.

Procesul prin care dobândești dreptul de utilizare exclusivă a unui nume de domeniu se numește înregistrare domeniu. Pentru că domeniile se înregistrează pe principiul "primul venit, primul servit" este crucial să înregistrezi numele tău de domeniu cât mai repede posibil.

Sufixul unui domeniu (.ro, .com, .eu etc.) este prestabilit de către organizații internaționale care se ocupă de administrarea domeniilor. Tu poți alege dintre sute de sufixe prestabilite și poți alege șirul de litere și cifre care formează partea de început a numelui de domeniu.

În forma completă un domeniu arată, de exemplu, astfel: firmamea.ro, serviciulmeu.com, unde .ro și .com sunt sufixe prestabilite (numite și extensii de domeniu sau TLD=Top Level Domain), iar "firmamea" și "serviciulmeu" reprezintă alegerea ta personală.
Reține că de calitatea serviciilor de hosting direct depinde și buna funcționare a proiectului tău. Pentru a rămâne complet mulțumit, acordă atenție fiecărui detaliu atunci când faci alegerea și ia în considerare sfaturile de mai sus. Optează pentru furnizori cu experiență în domeniu și cu personal calificat, care îți vor oferi soluții în caz de orice problemă.


Autor: Elena Gheorghisor

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.