NASA trimite prin racheta Endeavour satelitul AMS-02


nasa trimite prin racheta endeavour satelitul ams 02stirileprotv.ro: NASA a lansat luni pentru ultima data in spatiu racheta Endeavour prin intermediul caruia va trimite satelitul AMS-02, un magnet gigant care va cauta radiatii cosmice si materia neagra.

AMS-02 (Alpha Magnetic Spectrometer) este un magnet gigantic de 6.900 kg si care a costat 2 miliarde de dolari. El va fi dus pana pe Statia Spatiala Internationala vineri, de catre racheta Endeavour.

Instrumentul va genera in permanenta un camp magnetic uniform si foarte puternic - de 3.000 de ori mai puternic decat cel al Pamantului, scrie Space.com.

AMS-02 a fost construit cu scopul de a descifra unele dintre cele mai mari mistere ale universului, precum existenta antimateriei sau natura materiei negre invizibila. Aceasta materie formeaza circa 25% din masa universului. Este pentru prima oara cand un spectrometru magnetic va fi trimis in spatiu.

AMS reprezinta fructul unei colaborari internationale, sub coordonarea profesorului Samuel Ting de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), laureat al premiului Nobel pentru fizica pe anul 1976 si initiator al acestui proiect stiintific ce va fi transportat de naveta Endeavour.

Autor: stirileprotv.ro / space.com

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.