Cei mai mari artisti ai ultimilor 700 de ani


Am realizat un clasament in ordine cronologica ai celor mai mari artisti din ultimii 700 de ani. Acesti oameni au ramas in istorie datorita faimoaselor picturi, sculpuri sau gravuri, iar unele dintre ele le mai putem regasi si astazi.

1. Giotto di Bondone (1267 - 1337), este cunoscut drept parintele artei occidentale. A fost primul artist din antichitate incoace care si-a individualizat personajele, facandu-le sa para reale. Era foarte cunoscut in epoca pentru seriile de picturi care impodobeau capelele si bisericile in intregime.

2. Leonardo da Vinci (1452 - 1519), a fost om de stiinta, arhitect, cartograf, pictor si sculptor. Este creatorul catorva dintre cele mai importante picturi si desene ale epocii sale, inclusiv celebra in intreaga lume Mona Lisa.

3. Albrecht Durer (1471 - 1528), ramane cel mai important artist german. Nu a fost doar un pictor talentat, ci si un maestru in arta gravurii. A creat gravuri in lemn si metal de o mare finete si frumusete.

4. Michelangelo di Ludovico Buonarroti Simoni (1475 - 1564), a fost sculptor, pictor, arhitect, consilier de razboi si poet. A fost cunoscut drept "Divinul Michelangelo" in timpul vietii si a fost una dintre cele mai ilustrate figuri ale timpului sau.

5. Raffaelo Sanzio, cunoscut astazi ca Rafael (1483 - 1520), a fost considerat cel mai bun pictor al epocii sale. S-a mutat din Florenta la Roma pentru a lucra pentru papa si a facut multe tablouri cu teme religioase, portrete si fresce.

6. Tiziano Vecellio, cunoscut ca Titian (cca 1490 - 1576), a fost cel mai important pictor venetian timp de 60 de ani. A pictat altare si alte tablouri cu teme religioase, dar a fost cunoscut mai ales pentru portretele realiste ale imparatilor, ale papilor si ale nobililor.

7. Hans Holbein (1497/8 - 1543), s-a nascut in Germania si si-a facut ucenicia in Elvetia, dar a lucrat aproape toata viata in Anglia. A fost un portretist talentat si a facut designul pentru mai multe bijuterii, abiecte din aur si argint, picturi decorative si a ilustrat carti.

8. Domenikos Theotokopoulos (1541 - 1614), a fost cunoscut in timpul vietii si apoi a intrat in istorie sub numele de El Greco. Majoritatea activitatii sale artistice s-a produs in Spania, pictand altare si tablouri religioase. Stilul sau era influentat de curentele in voga pe atunci in Italia, dar in Spania era un caz izolat si unic, avand mare cautare pe tot parcursul vietii.

9. Michelangelo Merisi, numit mai tarziu "Caravaggio" (1571 - 1610), era foarte admirat pentru tablourile sale realiste si totodata dramatice, dar avea si un temperament coleric si intra adesea in incurcaturi. Stilul sau a influentat urmatoarea generatie de artisti europeni, cunoscuti sub numele de "Caravaggisti".

10. Artemisia Gentileschi (1593 - cca 1656) este o importanta pictorita din secolul al XVII-lea. A deschis calea multor femei in arta si a pictat eroine puternice, care erau mereu in centrul actiunii in tablourile sale.

11. Gian Lorenzo Bernini (1598 - 1680) este cel mai cunoscut sculptor al Italiei secolului XVII-lea. Pe langa aceasta, picta, punea in scena piese de teatru si proiecta cladiri si fantani.

12. Diego Rodriguez de Silva y Velazquez (1599 - 1660) l-a pictat pe regele Spaniei impreuna cu familia sa mai bine de 30 de ani. Cea mai cunoscuta lucrare a sa este Meninele (Doamnele de onoare). A fost apreciat in timpul vietii si a primit rangul de cavaler.

13. Rembrandt van Rijn (1606 - 1669) si-a castigat renumele de cel mai bun portretist olandez. Si-a facut multe autoportrete de-a lungul vietii, atat in pictura, cat si in gravura, in diverse costume si posturi.

14. Francisco Jose de Goya y Lucientes (1746 - 1828) este cel mai cunoscut pictor spaniol al generatiei sale. La fel de cunoscut pentru creatiile sale fantaziste tarzii, ca si pentru portretele facute oamenilor bogati si influenti, Goya reusea printr-o simpla manuire a pensulei sa trezeasca tabloul la viata.

15. Jacques-Louis David (1748 - 1825) a fost un sustinator fervent al Revolutiei Franceze. Picturile sale, influentate de arta clasica pe care o cunostea foarte bine, vorbeau despre sacrificiu, loialitate si datorie patriotica. Au fost folosite pentru a sustine cauza revolutiei.

16. Joseph Mallord William Turner (1775 - 1851), picturile si gravurile aratau pasiunea sa pentru toate aspectele naturii, de la munti si vai pana la rauri si mare. In timpul vietii, a fost comparat cu cei mai mari pictori ai tuturor timpurilor.

17. Ferdinand Victor Eugene Delacroix (1798 - 1863) a pictat tablouri pline de temperament si emotie, care nu se potriveau cu stilul neoclasic, pe atunci la moda. Considerat figura centrala a romantismului, Delacroix a lucrat fara incetare, in ciuda sanatatii subrede, si a facut mii de picturi.

18. Edouard Manet (1832 - 1883) a pictat baruri, concerte, parcuri si sine de cale ferata din Parisul contemporan. A fost unul dintre primii care au pictat viata moderna, iar picturile sale au socat publicul prima data cand au fost expuse.

19. Claude-Oscar Monet (1840 - 1926) este cel mai important pictor impresionist. De-a lungul vietii a pictat peisaje si a fost interesat mai ales de efectele schimbatoare ale luminii asupra peisajului. A realizat picturi in serii si este cunoscut mai ales pentru numeroasele sale peisaje cu nuferi.

20. Vincent Willem Van Gogh (1853 - 1890) a vandut o singura pictura in timpul vietii. Acum, picturile sale indraznete si expresive care infatiseaza oameni, peisaje si interioare sunt foarte apreciate.

Acest clasament s-a putut realiza cu ajutorul cartii "Viata Marilor artisti" de Charlie Ayres.

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.