Structura procesului tehnologic de asamblare
Totalitatea activitatii unei intreprinderi, orientate in scopul transformarii materiei prime in produse finite se numeste proces de productie.
Dupa modul in care participa la realizarea produsului finit, procesele de productie se clasifica in: procese de baza, auxiliare, de deservire si anexe.
Procesul tehnologic de baza cuprinde activitatile prin care materia prima si materialele sufera modificari ale formei, ale dimensiunilor si ale proprietatilor lor, in vederea transformarii in produse finite.
In cazul intreprinderilor constructoare de masini, procesele tehnologice de baza cuprind trei etape succesive, si anume: elaborarea semifabricatelor, prelucrarile mecanice si asamblarea.
Procesul tehnologic de asamblare a unui mecanism sau a unei masini este alcatuit din operatii de imbinare succesiva a pieselor in subansambluri si apoi, a acestora in produsul finit.
Operatia de asamblare reprezinta acea parte a procesului tehnologic efectuata fara intrerupere asupra unei unitati sau a unui complex de unitati de montare, de catre un muncitor sau o echipa de muncitori pe un singur loc de munca. Partea operatiei de asamblare efectuata unei anumite imbinari pentru care se folosesc aceleasi dispozitive si scule si aceeasi metoda de lucru se numeste faza.
Actiunea efectuata de muncitor in cursul asamblarii sau al pregatirii in vederea asamblarii unui produs se numeste minuire.
O faza de asamblare se realizeaza prin mai multe minuiri succesive.
De exemplu, procesul tehnologic de asamblare a unui rulment cu bile se compune dintr-o singura operatie, cu doua faze succesive: presarea rulmentului pe fusul arborelui si verificarea asezarii inelului interior pe umarul fusului.
La randul ei, fiecare faza este constituita din mai multe manuiri: reglarea fusului in pozitia de lucru a presei, asezarea rulmentului pe capul fusului, asezarea bucsei de montare pe rulment, punerea in functiune a presei, oprirea presei, verificarea pozitiei corecte a rulmentului.
Operatiile si fazele de asamblare se stabilesc in cursul proiectarii procesului tehnologic de asamblare si se inscriu in fisele planului de operatii.