Trairea pubertatii si adolescentei de catre baieti
Spre deosebire de maturarea sexuala propriu-zisa, maturizarea psihologica se desfasoara mai lent. Desebita traire a pubertatii de catre ambele sexe este hotaratoare pentru viata, ea explica in mare masura deosebirile de comportament a celor doua sexe.
La baiat, aceasta perioada este intotdeauna critica, deoarece el simte ca in viata lui intra un element nou, erectia fiziologica, care nu este supusa vointei si este conceputa ca ceva enigmatic, nelinistitor. Daca, pana la un moment dat, puberul se juca impreun cu fetele, considerandu-le de seama lui, curand se va indeparta de ele, fiind atras in special de grupuri de baieti. Acest comportament este caracteristic pentru perioada prepuberala (11-14 ani), este faza de homosimpatie, in care baiatul se preocupa exclusiv de sexul sau. Aceasta perioada se caracterizeaza la baiat prin:
– agresivitate (jocuri dure, batai). Baiatului i se pare rusinos sa se imbrace ingrijit, sa se spele, adica sa aiba preocupari feminine; este o perioada plina de eroism; fiecare grup isi are “eroii sai”, indrageste un erou din randul adultilor, care in ochii lor este identic cu vitejia lor proprie. Acesta va fi de obicei profesorul de sport sau tatal unui coleg care joaca cu ei fotbal. In orice caz idolul lor va fi intotdeauna un barbat;
– in activitatea scolara apar dificultati, nota 4 de exemplu devine dovada unui eroism, tot asa ca si spargerea unui geam; citesc carti de aventuri, istorice, urmaresc filme politiste care vor constitui izvoare de inspiratie;
– in conduita lor, baietii devin dificili, sunt neascultatori si obraznici, metodele obisnuite de educatie nu mai au nici un rasunet.
Exista insa si exceptii. Copii mai slab dezvoltati din punct de vedere fizic vor trai mai retrasi, nefiind cuprinsi intr-un asemenea grup, colegii punandu-i pe acelasi plan cu fetele. Expulzarea lor din grupul colegilor ii face sa se retraga intr-o viata psihica plina de complexe de inferioritate, care pot duce la nevroze reactive. Acesti baieti pot fi mai dificili decat ceilalti caci numai uneori, in cel mai fericit caz, ei isi vor gasi preocupari cu caracter mai putin agresiv (lectura, desenul, filatelia). Incepe sa se contureze impulsul sexual, exteriorizat la inceput prin homosimpatie. Educatia copiilor in aceasta perioada este foarte dificila si rezultate pozitive obtin numai acei adulti care reusesc sa le castige increderea.
Aparitia primelor menifestari sexuale ii vor tulbura mai mult decat i-a tulburat aparitia caracterelor sexuale secundare. Erectia spontana sau ejacularile nocturne sunt fenomene care vor aduce la un conflict, la o stare de tensiune de care ei cauta sa se elibereze in cele mai variate forme.
Erectiile spontane pot aparea inainte de maturizarea functiei germinative, fiind o expresie a tensiunii sexuale interioare. Ele nu contin deci dorinta sexuala, ci sunt rezultatul unui impuls sexual difuz. Mai tarziu, la intrarea in functiune a functiei seminale a organelor, erectiile pot fi urmate de ejaculari care survin de obicei noaptea.
Ejacularile sunt cu totul normale si continua pana la varsta cand incepe o viata sexuala regulata. Frecventa lor este diferita si variaza in functie de starea sanatatii si de oboseala. Ele pot fi provocate si de filme, literatura, vise erotice. La inceput copilul este dezorientat, nu se va adresa parintilor, de aceea trebuie sa i se explice semnificatia acestei ejaculari si necesitatea igienei corporale.
La un moment dat, baiatul isi da seama ca prin provocarea ejacularii, frictionand cu mana penisul in erectie, tensiunea interioara poate fi inlaturata. Acest procedeu numit masturbare (onanie), este si ea o faza a maturatiei sexuale prin care trece adolescentul. Se presupune ca aproximativ 90-95% dintre barbati au practicat in timpul vietii masturbatia. Daca vorbim despre acest fenomen la un adolescent, trebuie sa pornim de la consideratia ca este ceva normal, trecator si numai un mijloc de anihilare a tensiunii sexuale. Prin urmare este gresita parerea de a vedea in masturbatia adolescentului simptomele unei boli psihice, ea devine perversiune doar la barbatul adult, cand acesta inlocuieste complet contactul sexual normal cu masturbatia.
Varsta la care copii incep sa se masturbeze, variaza de la caz la caz, ea putand fi practicata chiar si inaintea maturarii sexuale. Parintii si educatorii au obligatia de a explica ce este masturbatia si de a-i preveni de urmarile daunatoare ale exceselor (astenie, oboseala, nevroza). Remediul cel mai indicat al acestei stari de tensiune il constituie sportul, munca fizica si intelectuala intensa. In concluzie, problemele sexuale ale adolescentului nu trebuie exagerate, fiindca si ele constituie doar o parte din multitudinea factorilor care actioneaza asupra lui la aceasta varsta.