Mihai Eminescu, poet national si universal

Mihai Eminescu

Eminescu este indiscutabil cel mai mare poaet roman, punctul cel mai inalt la care s-a ridicat geniul artistic al poporului nostru.

Aparut la sfarsitul primei faze a romantismului romanesc, Eminescu a dat romanstismului o noua orientare si o noua stralucire. Romanticii din perioada anterioara sunt militanti vizionari; Eminescu e un romantic activ protestatar. Ideile si sentimentele lui Eminescu cresc in adancime si sunt exprimate cu mijloace superioare, nemaiatinse pana la el.

Prin rezonanta ei specifica, poezia lui Eminescu a avut si continua sa aiba asupra literaturii romane o influenta considerabila. Toti marii poeti care au scris dupa el, George Cosbuc, Octavian Goga, Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Alexandru Philippide au pornit de la Eminescu, mergand pe cai proprii dupa o ucenicie la scoala lui.

Opera lui Eminescu a trecut de mult granitele tarii noastre, fiind tradusa in principalele limbi de mare circulatie, si se bucura azi de o pretuire universala, alaturi de creatia celor mai mari poeti ai lumii.

%d blogeri au apreciat: