Istoria zilei de 14 februarie „Valentine’s Day”


Valentine's Day

Prima atestare a zilei de 14 februarie a fost în anul 498. Atunci, trei sfinţi au fost numiţi de papa Gelasius I, data celebrării acestora fiind această zi.

Sărbătoarea rămâne asociată cu numele Sfântului Valentin din Roma, trimis la închisoare pentru că oficia în secret căsătorii pentru soldaţii cărora le era interzis acest lucru.

Lupercalia, sărbătoare celebrată în Roma antică între 13 şi 15 februarie, reprezintă "strămoşul" Zilei Îndrăgostiţilor de astăzi. Conform Mediafax, această sărbătoare ajuta la purificare şi fertilitate şi implica sacrificarea unei capre şi biciuirea femeilor care îşi doreau să aibă un copil. Interzisă de papa Gelasius I, sărbătoarea a fost înlocuită de Valentine's Day.

Cupidon era asociat cu Ziua Îndrăgostiţilor
În mitologia romană, imaginea lui Cupidon, fiul lui Venus, este asociată cu Ziua Îndrăgostiţilor. Ce este mai puţin cunoscut este faptul că, la origine, sărbătoarea care celebrează iubirea cuplurilor a fost de fapt cea a celibatarilor. Era o ocazie ideală pentru fetele tinere de a se ascunde pe aleile întunecate ale satului lor, în speranţa de a fi găsite de bărbaţii singuri, după care următorul pas era căsătoria.

De la englezi a pornit totul
Ziua de 14 februarie a devenit una care celebrează oficial dragostea în secolul al XIV-lea, când au apărut primele scrieri de dragoste. Englezii încep să trimită bileţele de dragoste pe care le numesc "My Valentine", iar celebrul Geoffrey Chaucer menţionează această sărbătoare populară în scrierile sale din 1382.

Obiceiuri din Evul Mediu
În Evul Mediu, de Ziua Îndrăgostiţilor, băieţii şi fetele trăgeau la sorţi un nume pe care trebuia să îl poarte pe mânecă toată săptămâna următoare.

Prima cutie de bomboane de ciocolată decorată pentru Ziua Îndrăgostiţilor a apărut la sfârşitul anilor 1800, în urma unei idei ce i-a venit lui Richard Cadbury, fiul lui John Cadbury, celebrul producător de ciocolată.

În epoca medievală, femeile consumau alimente considerate "bizare" de Ziua Îndrăgostiţilor, pentru că le-ar fi ajutat să-şi viseze viitorul soţ.

În fiecare an, la data de 14 februarie, în casa Julietei, care se află în Verona, Italia, sunt trimise peste 1.000 de scrisori adresate celebrei eroine.

Sursa: libertatea.ro

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.