Algele si secretul vesniciei


Algele si secretul vesniciei

Algele si secretul vesniciei

În depozitele calcaroase din provincia Natal, Republica Africa de Sud, numite stromatolite, cu o vechime sigură de 3,1 miliarde de ani, s-au descoperit urmele „pionierilor" construcţiei litosferei care au fost algele coloniale verzi-albastre.

Din aceste protoalge s-au dezvoltat algele verzi-albastre, păstrate până azi datorită uimitoarei lor rezistenţe şi capacităţi de adaptare. Astfel, ele se întâlnesc în gheţurile Arcticii, în gheizerii fierbinţi de la Yellowstone, pe fundul Mării Moarte, în zăcămintele de petrol şi în munţi, la înălţimi de peste 5 000 m.

Acestea sunt singurele organisme vii care au rezistat şi exploziei bombelor atomice şi cu hidrogen, supravieţuind şi în interiorul reactoarelor atomice şi în pereţii peşterilor întunecate din Nevada, unde s-au efectuat explozii nucleare subterane.

Multe se găsesc în mediul marin. în tulburătoarea matrice a oceanului.

Pe uscat, algele albastre şi unele dintre bacterii, datorită adaptării lor la mediul apelor termale sau la terenuri minerale cu sol neformat, îşi dovedesc originea lor arhaică.

O serie de cercetări recente, care conduc la concluzia că bacteriile sulfuroase au un rol important în formarea zăcămintelor metalifere, ne indică vechimea lor considerabilă. Nu demult, savantul german W. Dombrowski a descoperit în depozite de sare vechi de peste 150 de milioane de ani bacterii care, scoase la suprafaţă, s-au retrezit la viaţă; ele manifestă însă deosebiri faţă de bacteriile de azi în ce priveşte metabolismul, neputând, de pildă, inverti zaharurile actuale.

Alga colonială Botryococcus brauni este cunoscută din paleozoicul inferior, dăinuind până în zilele noastre, fără ca în morfologia ei să se constate schimbări importante.

Sursa: Enciclopedia curiozitatilor din natura, Tudor Opris

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.