Parazitii care provoaca raia


Parazitii care provoaca raia
Foto: en.wikipedia.org

Parazitii care provoaca raia

Parazitul care provoaca raia la om (Sarcoptes scabiei) a fost descoperit abia in secolul trecut, desi existenta lui era afirmata inca din secolul al XII-lea de medicul arab Avenzoar. Acesta scria ca raia se datoreste unui animal care traieste in pielea omului.

Nereusind sa descopere misteriosul agent al raiei, sute de ani medicii i-au negat existenta, considerandu-l nascocire a naturalistilor. Aceasta credinta s-a mentinut pana in anul 1834, cand studentul corsican P. Renucci a facut dovada existentei lui pe baza unui procedeu folosit in mod curent de corsicani, adica scotandu-l cu acul din pielea unui om raios.

Sarcoptii raiei sunt niste paienjenasi (acarieni) de dimensiuni mici, 0,15-0,80 mm, cu corpul globulos sau oval, avand patru perechi de picioare si striatii transversale sau circulare pe cuticula moale.

In general, parazitii ce produc raia, indiferent de animalul pe care traiesc, se localizeaza la suprafata pielii sau in galerii ale acesteia, in care patrund in special femelele pentru a-si depune ouale; ele mor de indata ce si-au asigurat progenitura.

Din cele 30-40 de oua depuse de fiecare femela, dupa o saptamana ies larvele. Acestea parasesc galeriile in care au prins viata, venind spre suprafata pielii, unde invadeaza noi regiuni.

Dupa doua-trei naparliri succesive, larvele se transforma in nimfe, iar in interval de 7-8 zile in femele si masculi adulti. In acesta faza parazitii circula foarte mult prin piele, hranindu-se, de obicei, cu celulele din stratul profund al pielii si cu limfa, adica cu lichidul transparent, incolor sau galbui, care se gaseste in spatiile dintre celule.

Saliva secretata de paraziti ajuta la digerarea hranei, dar tot ea este aceea care produce mancarimea specifica raiei.

Boala parazitara este extrem de raspandita si la oi, cai, vaci, porci, iepuri de casa, gaini etc. Raia face ca pielea acestor animale sa devina groasa, aspra si uscata.

Ea produce o cadere a lanii, a parului si a penelor din partile atacate ale corpului, fiind astfel o boala pagubitoare.

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.