Mărul

Mărul

Ce este mărul?

Mărul face parte din familia de plante Rosaceae. Mărul pădureț, plin de ghimpi, cu fructe mici, tari și acre este strămoșul numeroaselor soiuri de meri, cultivați de om pentru fructele lor dulci și parfumate.

Alcătuirea plantei. Rădăcina mărului este puternică, lemnoasă, mult răsfirată, fixând foarte bine planta în pământ.

Tulpina poate atinge înălțimea de 10-12 m. Trunchiul, înalt de 2-3 m, are o coroană, cu ramuri pe care cresc frunzele.

Frunzele ovale, sunt lucioase pe fața superioară, ușor dințate pe margini, iar perii de pe partea inferioară le apără de uscăciune. Pețiolul este lung și mlădios, din care cauză nu se rupe când bate vântul. Când sunt liniștite sau aplecate, așa că picăturile de ploaie se scurg de pe o frunză pe alta, ca pe o umbrelă, și cad pe pământ, departe de trunchi, tocmai la vârfurile rădăcinilor, unde se găsesc perișorii sugători.

Florile. Mărul înflorește primăvara, înainte de a înfrunzi. Florile albe-roz stau îngrămădite mai multe la un loc pe câte o ramură scurtă. Așa de dese sunt florile că tot pomul pare nins, de nu se mai văd bine ramurile.

Dacă tăiem o floare de-a lungul, vom vedea pedicelul terminat la vârf cu receptaculul, în formă de păhărel. Pe marginile acestuia se prind 5 sepale verzi, 5 petale alb-roz iar în mijloc mai multe stamine. Tocmai în fundul receptaculului se află gineceul, cu ovarul împărțit în 5 cămăruțe, fiecare conținând câte două ovule.

Fructul. Din toată floarea nu mai rămân decât pedicelul, receptaculul, ovarul și caliciul. Pereții ovarului se întăresc și formează 5 cămășuțe cu câte 2 semințe fiecare (cotorul). Cotorul este adevăratul fruct, deoarece numai el provine din ovar. Partea cărnoasă a mărului provine din dezvoltarea receptaculului care, crescând mult, include în mijlocul său cămăruțele cu semințe. Un asemenea fruct se numește poamă. Deci, mărul este un fruct fals deoarece se formează din receptacul și ovar. Coaja mărului este acoperită cu un strat de ceară.

Apariția fructului, care învelește și apără sămânța, este încă un pas înainte spre perfecționarea plantelor. De aici le vine și numele de angiosperme, adică plante cu sămânța învelită în fruct. Plantele angiosperme sunt plante cu organizare superioară și cu cea mai mare răspândire pe suprafața pământului.

Merele sunt consumate proaspete, uscate, sub formă de gem, compot, marmeladă. Ele se pot păstra foarte bine și în timpul iernii. La noi cresc bine diferite soiuri productive de calitate: crețesc, ionatan, parmen-auriu etc.

Alți pomi roditori, având fructul tot poamă, sunt: părul și gutuiul. Tot pomi roditori cu importanță economică, mai sunt: prunul, cireșul, vișinul, caisul, piersicul. Floarea lor are un singur ovar, iar fructul este o drupă. Drupa are pe dinafară o pieliță apărătoare, apoi o parte cărnoasă, dulce, iar în mijloc un sâmbure lemnos, cu o singură sămânță.

Plante înrudite cu mărul mai sunt: măceșul, fragul și căpșunul.


Sursă: Ministerul Educației și Învățământului, Botanică, manual clasa a V-a – Prof. Alexandru Dabija, Prof. Aglala Ionel