Vietnam


Vietnam
Sursă imagine: wikimedia

Vietnam

Vietnamul ocupă latura de est a Peninsulei Indochina și o serie de insule situate în Marea Chinei de Sud. Suprafața totală pe care se întinde este de 331.212 km².

Vietnamul, împreună cu Laosul și cu Cambodgia au fost colonii franceze.

În ultimul război mondial au fost ocupate de către japonezi.

Poporul a luptat eroic pentru independența națională.

După alungarea japonezilor, coloniștii francezi au încercat din nou să-și impună dominația, dar după ani îndelungați de luptă au fost înfrânți și nevoiți să se retragă definitiv.

La Conferința de la Geneva din 1954 s-a stabilit o linie de demarcație de-a lungul paralelei de 17° latitudine nordică, divizându-se țara în două părți, care au devenit Republica Democrată Vietnam și Vietnamul de Sud.

Cu tot sprijinul fățiș dat de S.U.A. Vietnamul de Sud în războiul din Vietnam, regimul militar s-a prăbușit în anul 1975, iar Vietnamul de Sud s-a eliberat.

În urma alegerilor din anul 1976, poporul a hotărât unificarea țării, vremelnic și nefiresc divizată din cauza amestecului imperialist. Capitala țării este la Hanoi.

Relieful, clima și apele

Relieful. Munții alcătuiesc forma predominantă de relief. În părțile nordice, în cele sudice și pe litoral se află câmpiile.

Clima este musonică. La schimbarea musonilor se produc taifunuri (uragane) care provoacă uneori pagube însemnate economiei și locuitorilor.

Subsolul este bogat în cărbuni, minereuri de fier, petrol, mangan, crom, bauxită, fosfați, cositori.

Populația și principalele orașe

Țara are o populație numeroasă, de aproximativ 94.660.000 locuitori.

Principalele orașe sunt Hanoi și Ho Chi Minh.

Economia

Nordul statului este bogat în resurse minerale, în special antracit și fosfați. Pe coasta de S există câteva resurse de petrol. Se cultivă orez, banane, trestie de zahăr, cafea și ceai. Guvernul a adoptat câteva reforme capitaliste pentru economie. Cele mai importante industrii sunt: alimentară, pescuitul, metalurgică și fosfații.

Sectoare economice: agricultură: 20,1% ; industrie: 41,8% ; serivicii: 38,1%.

Forța de muncă: 45 de milioane de oameni.

Rata șomajului: 2%.

Produse exportate: petrol brut, produse marine, orez, cafea, cauciuc, ceai, îmbrăcăminte, electronice.


Sursa: Manual Geografie VII – Editura didactică și pedagogică București 1986 / Wikipedia

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.