Vegetația și animalele din savane

Vegetația și animalele din savane

Vegetația și animalele din savane

În regiunile subecuatoriale, unde plouă numai 6 luni pe an, arborii nu mai găsesc apa necesară și de aceea pădurile se dezvoltă numai de-a lungul râurilor sau în grupe izolate. Acestea se numesc păduri-galerii, iar pâlcurile izolate se numesc parcuri.

Dincolo de luncile râurilor atotstăpânitoare rămân ierburile. Ele cresc înalte de 2-4 metri în anotimpul ploios, iar în cel secetos se usucă. Aceste regiuni acoperite numai cu ierburi poartă diferite numiri: în Africa se numesc savane și se întind mai mult în nordul continentului, între 5°C și 12°C latitudine; în America de Sud asociațiile de ierburi se numesc llanos (lianos), la nord de ecuator, și campos, la sud de ecuator. În Asia și Australia se numesc savane ca și în Africa. Arborii caracteristici sunt salcâmii cu coroană în formă de umbrelă și baobabul (arborele de pâine al maimuțelor), foarte gros și rămuros (baobabul are o viață lungă de 4000-5000 ani și se află numai în Africa).

Animalele. Prin savane și la marginea pădurilor ecuatoriale trăiesc rinoceri, elefanți, antilope, girafe, zebre (girafe și zebre numai în Africa) etc. În apropierea apelor trăiesc mulți hipopotami.

În Australia și Insula Noua Guinee trăiește cangurul.

Toate aceste animale formează grupa animalelor erbivore. Cu carnea lor se hrănesc animalele carnivore: lei, tigri, leoparzi, hiene etc.


Sursa: Gheorghe Teodorescu și Nicoleta Ionescu, Manual Geografie – Editura didactică și pedagogică – Vegetația și animalele din savane