Asamblarea prin metoda ajustarii


Asamblarea prin metoda ajustarii se obtine prin modoficarea dimensiunii unui element component al lantului de dimensiuni (aschiere sau alt procedeu de prelucrare), dinainte fixat, astfel incat elementul de inchidere (rezultant) sa nu depaseasca limitele prescrise.

Elementul ales pentru a fi modificat se numeste element de compensare.

Alegerea elementului de compensare este foarte important, atat din punct de vedere economic cat si din punct de vedere tehnologic (al posibilitatii de realizare).

In primul rand, elementul de compensare trebuie sa apartina mai multor lanturi de dimensiuni. Nerespectarea acestei indicatii poate introduce erori suplimentare in cadrul lanturilor de dimensiuni.

Pentru a fi posibila realizarea compensarii dimensiunilor prin ajustare, este necesar sa se respecte urmatoarele conditii:

  • sa se asigure elementului de compensare un strat minim pentru ajustare, necesar pentru compensarea erorii maxime a lantului de dimensiuni;
  • Sa nu se admita la asamblare piese care au erori peste limitele de tolerante stabilite.

Avantajul principal al metodei ajustarii il constituie posibilitatea realizarii cu precizie ridicata a dimensiunii elementului de inchidere (rezultant) in conditiile executarii elementelor componente ale lantului de dimensiuni cu tolerante economice.

In schimb, procedeul reclama executarea unor operatii suplimentare, de obicei, de inalta calificare, ceea ce exclude interschimbabilitatea.

Metoda ajustarii se recomanda, in special, la fabricatia de serie mica sau de unicate, in cazul lanturilor de dimensiuni cu elemente componente multiple, de exemplu, in cazul masinilor-unelte.

In restul cazurilor, metoda nu se recomanda, fiind, in general, neeconomica.

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.