Care este legenda lui Osiris?


Osiris este, in mitologia si religia vechilor egipteni, unul din zeii supremi. Pe diferite inscriptii el este denumit "regele vesniciei", "stapanul infinutului", "suveranul zeilor si al oamenilor". Miturile spun ca tatal lui Geb, zeul pamantului, iar mama - Nut, zeita cerului. A luat-o de sotie pe Isis, personificare a naturii-mame. Fiul lor se numea Horus, zeul-copil, care era o divinitate solara.

Legendele ni-l prezinta ca pe un zeu-om, care a suferit, a fost inmormantat, dar a reinviat si a urcat in inaltimea cerului, unde domneste de-a pururi. Se povesteste ca odata, in vremuri indepartate, el era un rege bun si bland, care i-a invatat pe oameni cum sa lucreze pamantul, sa cultive vita de vie, dandu-le legi drepte si intelepte. Dar hainul lui frate geaman, Set, manat de ura si gelozie, se hotareste sa-l rastoarne de pe tron si sa-i ia sotia. Il ucide pe Osiris, aruncandu-i trupul in apele Nilului. Prin procedee magice, Isis descopera cadavrul si-si inmormanteaza sotul in mod provizoriu, apoi pleaca in cautarea lui Horus. In absenta ei, Set afla intamplator unde a fost ascuns corpul neinsufletit al fratelui si, pentru a scapa definitiv de rivalul sau, il taie in 14 bucati, pe care le imprastie in toate directiile vantului. Folosindu-se de arta magica, Isis reuseste si de asta data sa dejoace urzelile criminale ale uzurpatorului, reconstituind din bucati adunate cu grija coprul sotului si-l reinvie din somnul de veci cu ajutorul fiului ei, care il invinge dupa aceea in lupta singulara pe Set. Astfel deveni Osiris regele lumii celeilalte, de dincolo de mormant, stapan peste destinele mortilor. Sufletele acestora erau conduse inaintea lui, faptele lor cantarite si judecate. Cei gasiti demni ajungeau in imperiul sau ceresc, unde le era harazita o deplina indestulare si o fericire perpetua.

Mitul osirian al reinvierii - simbol al renasterii ciclice a naturii - a exercitat o puternica influenta asupra genezei mitului despre Iisus Hristos.

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.